Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ангел Кунчев скептично настроен към побългаряването на зелените сертификати

13 ноември 2021, 12:49 часа • 11227 прочитания

Като главен държавен здравен инспектор Ангел Кунчев не е предлагал въвеждането на сертификати за антитела. Това казва самият той в интервю за "24 часа", цитирано от в. "Сега".

"Аз лично съм скептично настроен към побългаряването на сертификатите, включително пускането на антителата като критерий за получаването на такъв. От 27 страни когато само в една е въведено, е показателно колко може да се разчита на него", обяснява Кунчев. И допълва, че е "за" антителата, "но вируснеутрализиращи, клетъчен имунитет, което е твърде скъпо, твърде бавно и е безсмислено да се изследва, защото динамиката е огромна и бърза, че това, което се установи на момента, нищо не значи".  

"По същия начин да издаваш сертификат веднага след първа доза - няма само социалноикономически смисъл, а в същото време повишава риска за хората", допълва той.  

"Каквото можех да предложа, съм го направил. Съгласен съм, че не всичко може да се въведе и да стане толкова лесно. Предложих задължителна ваксинация за някои групи - здравни и социални работници, зад което заставам и сега, както го направиха половината страни. И това не се прие - знам, че е трудно, че ще струва пари, че ще се лишим от кадри в момента, в който много ни трябват, но каквото на база на световния опит и наука съм мислил, че може да се направи, съм го предложил", обяснява още Кунчев.

Според Кунчев "на тази вълна ѝ минахме пика, макар бавно и с много жертви. Лошо е, че платихме още по-висока цена, защото сме най-демократичните, умните и интелигентните в света и не искаме да се ваксинираме. Оттук нататък обаче започваме да плащаме социално-икономическата цена, която ще бъде жестока. Това, че сме последни по имунизация, и то в световен мащаб, защото се бием за предните места само с африканските страни, ще ни изиграе много лош номер. Това ще се почувства още следващата година в туристическия сезон, в икономиката, в това, какво се провежда в България, в това доколко другите страни могат да вярват на наши документи и да приемат нашата система за надеждна, а това е фатално. За съжаление, при нашата ситуация и с това ниво на ваксинация не сме гарантирани, че няма и да повторим същата ситуация след време с още вълни", обяснява той.

Кунчев определя реакциите около тестването на децата като "огледална картина на това, което се случи с всичко останало". "Но аз не мога да я разбера - имаш проблем, имаш измислено оръжие, ваксините, в които са хвърлени огромни усилия и милиарди, казваш, че няма да се ваксинираш, тогава има няколко алтернативи. Едната е тотален локдаун, който не правим, защото никой не го иска. Тогава ви предлагаме тестване един-два пъти седмично, както го правеха в целия развит свят, но пак не го искаме, защото "щели да вземат ценното ДНК и да го изнесат някъде", както прочетох вчера в отказ на една майка. Ама кой е този, който да иска толкова много от ценното ДНК на българския народ, защото е неповторим", пита се той.  

Според него в България няма кампания и "не можем да обясним на колегите ни в Европа защо не я правим. Целият свят прави голяма, професионална кампания, с много таргетни групи, с отделни послания. Това в България не се случи и не зная защо. На този фон при предоставяне на безплатни ваксини хората плащат безумни пари за фалшиви сертификати, макар че в момента се сблъскаме със ситуации, в които дават по 300 лв., но за да им бъде направена реална ваксинация, след като са взели фалшив сертификат". 

Кунчев отново обяснява, че не е влизал в болница и си е вкъщи. "Истината е, че в средата на миналия месец имах типичните симптоми - загуба на обоняние, главоболие, кашлица и си пуснах PCR, който излезе положителен. Имунизиран съм от февруари и беше време за трета игла, но поради тичане насам-натам все я отлагах, не я направих и вирусът ме изпревари. Въпреки това протичането беше сравнително леко, което е чудесно, защото съм на 62 години, с хипертония, диабет и ритъмни смущения и със сигурност вирусът щеше да ме отнесе. (...) Не си правя илюзии - ако не бях имунизиран, нещата щяха да бъдат фатални", казва той. И допълва, че активната част на заболяването му е продължила 5-6 дни. "Още имам отделни признаци на пост-ковид - косопад, кашлица, но нещата не са фатални", обяснява той. И допълва, че е в болничен до края на месеца.  

Кунчев споделя, че получавам есемеси и вайбър съобщения от недоброжелатели. "Включително в отделни мрежи се споделя телефонният ми с номер с призиви "Звънете му в 2 ч. през нощта, той много ще се зарадва". Вече не го приемам сериозно, но не е нормално да е така. Навсякъде има антиваксъри, но това, което ни отличава, е, че тук са много агресивни, нямат спирка, няма лични пространства, няма правила. Използват лъжи, манипулации, всичко и по всякакъв начин. Вероятно разочаровам някого, че съм жив", казва той.  

Още: Кацаров за доц. Кунчев: Как да го използвам? До края на ноември го няма

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес