Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ананиев си призна, че може да се строи изцяло нова конструкция за детската болница, не каза цена

21 май 2020, 16:35 часа • 4901 прочитания

Даже ми е неудобно да почна да отговарям на този въпрос, защото вътре имаше много некомпетентност и незнание. Така здравният министър Кирил Ананиев по въпроса с т.нар. детска болница – в здравната комисия на парламента.

Здравният министър заяви, че в техническото задание на избрания изпълнител т.е. "Главболгарстрой" е обещано да се извърши допълнително изследване на конструкцията и ще предложи най-доброто конструктивно решение, което може да включва и строеж на нова конструкция. Припомняме, че сегашната конструкция е от миналия век!

Попитан изрично дали това няма да надхвърли много повече като цена един проект, с който се посочва от нулата, Ананиев отвърна, че можел да заведе депутата от БСП Анна Славова в здравно министерство и да ѝ покаже, без да говори в конкретика за цената!

Според Ананиев, той приключил процедурата за Многопрофилна национална детска болница преди извънредното положение. До 1 месец съм длъжен да сключа договор, уточни той. Значи ли, че трябва да нарушавам закона и да ходя да ме съдят, попита здравният министър.

Три поколения хора чакат да се построи тази болница – ако спра проектът, още 30 години тази държава няма да има такава болница, продължи Ананиев с излиянията, след като му беше казано, че скелето е старо, на десетилетия, и не са предвидени ключови отделения и помещения. Няма отделения, лаборатории, които да липсват – това е информация, която е много стара. Тази болница има всичко необходимо, за да лекува нашите деца комплексно.

"Януари месец възложихме проучване, което нееднозначно показа, че сграда, разбира се с някои възстановителни неща, сградата напълно отговоря на земетръсните условия. Цялата процедура беше прозрачна. Отговаряхме ежедневно на всички въпроси, които ни се задаваха. Водихме разговори с т.нар. протестиращи, няколко срещи имахме, на които им отговорихме на всички въпроси. Имаше две обжалвания – КЗК и ВАС оставиха без последствия тези възражения", обобщи Ананиев. И заяви самоуверено, че ако направи подписка, щял да събере 2 млн. подписа за детската болница – заради факта, че има подписка с над 17 000 подписа, с която му се иска оставката заради скандалния проект – главно по причина много старото скеле, намиращо се до Александровска болница в София и липсата на необходими отделения и помещения.

Как точно Ананиев и държавата говорят с хората, които им казват, че проектът е твърде стар и много скъп и нерентабилен - ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес