Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ананиев е разпоредил незабавна проверка в центъра по хемодиализа във Видин

03 октомври 2018, 14:30 часа • 1298 прочитания

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е разпоредил незабавна проверка в центъра по хемодиализа във Видин. Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пътува за Видин, за да провери на място каква е ситуацията.

Създадена е организация пациентите от Видин да бъдат транспортирани безплатно до лечебните заведения в Монтана и Лом.

В близките дни Министерството на здравеопазването ще предостави 180 хил. лв. на болницата във Видин за закупуване на хемодиализни апарати, легла и водоочистваща система. Средствата са осигурени от Министерския съвет в края на септември т.г.

По информация на директора на лечебното заведение във Видин аварията в центъра по хемодиализа ще бъде отстранена до края на седмицата и от понеделник апаратът ще работи.

Припомняме, че болни на хемодиализа останаха без лечение във Видин заради авария в системата на болничното отделение на 1 октомври. Повредата в системата възниква след ВиК авария по мрежата. Болните ще могат да използват апаратите за хемодиализа, но има риск от усложнения.

"Който даде съгласието си, че въпреки очаквани усложнения е съгласен, ние сме готови да го включим и да го диализираме", обясни дежурният лекар в МБАЛ Видин.

Част от останалите без лечение пациенти предпочетоха да направят следващата си диализа в Монтана на собствени разноски.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес