Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако искате си ходете: Здравният министър към протестиращи медици от "Майчин дом" (ВИДЕО)

18 юли 2023, 09:35 часа • 11466 прочитания

"Както искате – ако искате си ходете". Така здравният министър проф. Христо Хинков отговори на възмутени от ръководството на "Майчин дом" работещи в болницата – лекари и медици. Той го направи, след като беше спрян за разговор "на крак" по проблемите с лечебното заведение и в течение на разговора един от медиците постави въпроса тогава да си ходят ли.

Припомняме, че почти цялата клиника по анестезиология заплаши да напусне, а техни колеги от други отделения също ги подкрепят. Защо – научете, ако сте пропуснали: Как се разпределят парите в "Майчин дом": Уволнената д-р Елена Георгиева в "Отговорите" (ВИДЕО)

Предисторията на скандала в "Майчин дом"

Къде е проблемът – според отдавна протестиращи лекари и медици в болницата, това е директорът ѝ проф. д-р Иван Костов. Заради неговото управление има три сигнала до прокуратурата:

  1. Първият сигнал - констатирани нарушения на база на официален одитен доклад на Министерството на здравеопазването, който беше обсъждан в ресорната парламентарна комисия на предишния парламент. Основното - как се разпределят 1 500 000 лв. от проф. д-р Костов (според одита, за периода от 01.01.2020 г. до 31.05.2022 г. общо начислените средства за възнаграждения на изпълнителния директор т.е. проф. д-р Костов, включително по безсрочен граждански договор с Медицинския център към болницата, са в размер на над 1 500 000 лева).
  2. Вторият сигнал – документна измама по отношение на роботизираната хирургия в "Майчин дом", като твърдението е с пример за преправени данни на пациент, с което се източава Здравната каса (НЗОК) и че това се случва систематично.
  3. "Третият сигнал касае донякъде и в момента изпълняващия длъжността началник на клиниката по анестезиология и интензивно лечение, тъй като там са констатирани преправяния на името на анестезиолога, който е давал анестезия. Документацията е коригирана с коректор, вписвани са имена на анестезиологзи, които не са присъствали на операцията", каза в Студио Actualno д-р Елена Георгиева, която беше освободена като ръководител на анестезиологичната клиника в болницата буквално от днес за утре.

ОЩЕ: Внесени са три сигнала до прокуратурата срещу шефа на "Майчин дом": Д-р Алън Начев и д-р Елена Георгиева в "Отговорите" (ВИДЕО)

Аргументи няма, но "да свие перките"

Снимка: БГНЕС

"Ако аз нямам достатъчно аргументи да го махна, той ще ме осъди и тогава вие ли ще ми плащате на мен? Ако има сигнал, на който аз да стъпя, аз ще го махна този човек, казвам ви", обясни проф. Хинков как стоят нещата според него.

От гледна точка на Здравната каса нямаме нарушение, настоя проф. Хинков пред д-р Георгиева и нейни колеги, които явно са го изчаквали, за да разговаря с тях лице в лице и по същество.

Здравният министър не вижда проблем за проф. д-р Костов и с одитния доклад на здравното министерство, не коментира подробно и сигнала за документни измами с роботизираната хирургия. Той посочи, че прокуратурата проверява, но не е завършила проверката.

Проф. Хинков каза и, че имало "последна проверка", изглежда от страна на здравното министерство. "Разбрал съм се, ако няма нарушение, той да се откаже от тези договори (пак според вътрешния одит на здравното министерство, за периода от 01.01.2019 г. до 31.12.2021 г. Министерството на здравеопазването е сключило със СБАЛАГ "Майчин дом" ЕАД 10 договора за целева субсидия в размер над 8 000 000 лева, като три от договорите с изпълнители са сключени с дати преди отпускането на целевата субсидия), които прави, както и да въведе методика за справедливо разпределение на парите за акушерки (ДМС - допълнително материално стимулиране) "и просто да свие перките", добави здравният министър.

ОЩЕ: Кой е проф. Христо Хинков - кандидатът на ГЕРБ и ПП-ДБ за министър на здравеопазването?

Припомняме, че покрай скандала стана ясно, че проф. д-р Костов взема заплата от около 60 000 лева месечно, но това не бил изолиран случай и не било незаконно, пак според проф. Хинков.

ВИДЕО ОТ РАЗГОВОРА:

По материала работи екип на Actualno.com

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес