Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

52-ма души от Видинска област се включват в национално здравно проучване

16 октомври 2014, 12:09 часа • 27532 прочитания

52-ма души от област Видин ще бъдат включени в национално проучване на факторите на риска за здравето. Това съобщи д-р Марияна Чавдарова, началник отдел “Държавен здравен контрол” в Регионална здравна инспекция – Видин, пред радио "Фокус".

В проучването ще участват 12 деца на възраст от 1 до 19 година, които са избрани на случаен принцип. Децата от най-малката възрастова група – от 1 до 6 години, са четири.

Те са от ОДЗ №16 във Видин. Двама са учениците от 7 до 9 години, те са от ОУ „Отец Паисий”. 6 ученици до 15-годишна възраст ще бъдат избрани от СОУ „Любен Каравелов”. При възрастното население над 20 години ще бъдат обхванати над 40 души, каза д-р Чавдарова. 8 души са от село Карбинци, община Димово. 8 души са избрани и от белоградчишкото село Ошане. Всички останали хора, които ще участват в проучването, са от град Видин.

„Разликата между децата и възрастното население се състои в това, че не се конкретизирани самите деца, докато при възрастното население има конкретни лица, които трябва да бъдат издирени и анкетирани във връзка с факторите на риска”, обясни д-р Чавдарова.

Тя добави, че освен анкетиране, проучването включва измерване на ръст, талия и тегло. За лицата над 9-годишна възраст се предвижда и измерване на кръвно налягане. 4 души ще извършат проучването в област Видин, като в епика ще има и лекар. Въпросите, на които анкетираните трябва да отговорят, са насочени към 4-те фактора на риска на здравето – нездравословно хранене, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и ниска физическа активност.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес