Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

15 таксиметрови шофьори ще могат да оказват първа помощ в София

01 септември 2014, 16:10 часа • 29930 прочитания

15 таксиметрови шофьори ще оказват първа помощ при катастрофи в София. Доброволците получиха сертификати и специализирано оборудване, с което ще оказват медицински грижи.

Шофьорите се включват доброволно в проекта на Българския червен кръст и сдружение "Клуб активна сигурност". 15 коли вече са напълно оборудвани с професионална автоаптечка, обозначителна жилетка и яке. Идеята за проекта възниква след разговори с представители на Министерството на здравеопазването и неправителствени организации.

Таксиметровите шофьори обаче не са парамедици, обясни председателят на Българския червен кръст Христо Григоров. Те ще оказват долекарска помощ на пострадалите и след това ще подават сигнал на телефон 112.

Григовор обясни: "Това са хора, които имат една базисна подготовка за оказване на най-неотложните животоспасяващи операции. Той трябва да провери дали има дишане, дали има пулс, ако има кръвотечение - да спре кръвотечението, и в никакъв случай това не е конкуренция на Спешната помощ. Това допълва усилията на държавата при спасяването на човешкия живот".

Някои от обучените шофьори и преди са помагали при инциденти. Сега обаче са сигурни и напълно подготвени да оказват първа помощ.

Проектът ще продължи четири месеца, а идеята е да бъдат обучени 100 таксиметрови шофьори. След това ще се водят преговори с различни институции, за да може инициативата да продължи.

Представения днес проект започна с демонстрация пред хотел „Кемпински”, в централата на Българския червен кръст. Там беше демонстрирана възможността на хеликоптер и на таксиметровите шофьори да оказват долекарска помощ или помощ, която има за цел да запази жизнените функции на пострадал, докато не дойдат професионалните екипи, информира "Фокус".

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес