Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо ми треперят ръцете: 8 възможни причини и какво да направите

17 декември 2022, 18:51 часа

Треперят ви ръцете? Дали не сте се притеснили, докато чакате пред кабинета на шефа си, прекалили сте с  кафето, или причината е по-различна? Треперещите ръце могат да причинят дискомфорт на пациента, да породят притеснение и срам у него, когато е на обществено място, да повлияят негативно на социалния му живот, но по-неприятното е, че те могат да са следствие на заболяване, изискващо диагностика и своевременно лечение. Точният отговор на въпроса защо ми треперят ръцете може да даде единствено специалистът на базата на клиничен преглед и изследвания. Възможните причини за треперене на ръцете са многобройни и докато едни изискват само да ограничите кофеина, да не се тревожите излишно и да избягвате стреса, други са симптом на хронични заболявания и треперенето съвсем не е безобидно.

8 възможни причини, които дават отговора на въпроса защо ми треперят ръцете

Ако се обърнете към лекаря си с въпроса „Защо ми треперят ръцете“ в зависимост от възрастта, общото ви здравословно състояние и евентуални други ваши оплаквания, той ще извърши клиничен преглед и изследвания, за да изключи едно или няколко от тези възможни заболявания, при които треперенето на ръцете е водещ или съпътстващ симптом.

По дланта на ръката можете да разчетете 9 неща за здравето ви

1. Болестта на Паркинсон

Заболяването е неврологично, специалистът, които може да го диагностицира, е неврологът. Представлява дисфункцията на базалните ганглии – специфични структури в мозъка, които регулират психични и моторни процеси. Симптомите включват не само треперене на ръцете, но и скованост, двигателни проблеми, възможни са прояви на депресия и деменция при значителна част от пациентите. Лекарят ви ще заподозре болест на Паркинсон въз основа на изследвания и ако сте над 50-60-годишна възраст. Рядко болестта се проявява по-рано – около 40-те. Лечението е само симптоматично и насочено към облекчаване на симптомите и възможност за пълноценен живот въпреки болестта. Пълно излекуване не е възможно за медицината към момента.

2.  Множествена склероза

Това е сред най-сериозните заболявания, които могат да се окажат отговор на въпроса защо ми треперят ръцете. Болестта не се лекува, възможно е само забавяне на прогресията и повлияване на симптомите, което прави ранното диагностициране ключово за качеството на живот на пациента. По същество представлява автоимунно възпалително невродегенеративно заболяване, при което се уврежда миелиновата обвивка на нервните влакна на нервните клетки и се проявяват редица неприятни симптоми – от проблеми със зрението, през мускулна слабост, двигателни затруднения, треперене на ръцете, проблеми с говора, функционирането на стомаха и червата, импотентност, депресия, ментални проблеми до пълна инвалидизация във времето. Треперенето на ръцете е просто един от симптомите, като следва да имате предвид, че той е сред най-незначимите и не е показател за развитието на заболяването. Не бързайте да се притеснявате, че страдате от неизлечимо заболяване само защото ви треперят ръцете. Множествената склероза има и други симптоми и освен това не е толкова често срещана, за да се опасявате от тази диагноза заради треперещите ви пръсти.

Защо ръцете ни треперят от щастие и при нещастие

3. Хипертиреоидизъм

Хиперфункцията на щитовидната жлеза е сред най-честите причини, които дават отговор на въпроса защо ми треперят ръцете. Тя обаче, за разлика от предходните две заболявания, се лекува успешно с медикаменти. Ендокринолозите са специалистите, които диагностицират и лекуват болестите на щитовидната жлеза след ехография, преглед и изследване на хормоните. Треперещите ръце при хипертиреоидизъм означават, че щитовидната ви жлеза работи твърде усилено и ускорява сърдечния ви ритъм. Други симптоми са отслабване, сърцебиене, проблеми със съня. 

4. Ниско ниво на кръвната захар

Независимо дали страдате от диабет, или просто не сте се хранили дълго поради диета или липса на време, ниските нива на кръвна захар водят до треперене на ръцете, както и на цялото тяло, до прилошаване и световъртеж. Може да проверите това ли е причината, като хапнете лъжичка захар. Ако симптомите отминат, открихте отговора на въпроса защо ми треперят ръцете. Важно е обаче да проверите дали ниската кръвна захар се дължи на липса на храна, или на заболяване, което се нуждае от лекарски преглед.

Защо треперят ръцете? – топ 5 причини

5. Медикаменти

Приемът на някои медикаменти предизвиква като странична реакция треперене на ръцете. В този случай неприятният симптом ще отшуми след прекратяване на лечението с медикамента.

6. Стрес

Стресът, липсата на качествен сън и почивка, злоупотребата с кофеин, който да ви държи будни, притеснението и куп други проблеми също могат да са причина за треперене на ръцете. В този случай не следва да се притеснявате, че сте болни, а просто да положите усилия да живеете по-пълноценно, здравословно и  спокойно.

7. Липса на витамин В12

Липсата на този витамин се проявява чрез куп неприятни симптоми, сред които изтръпване на крайниците и треперене на ръцете. Изследване на кръвта може да докаже или отхвърли подозрението.

8. Чернодробно нарушение

Треперенето може да е симптом на чернодробно заболяване като болестта на Уилсън, при което натрупването на мед в тялото уврежда черния дроб и мозъка. Други симптоми могат да бъдат умората и жълтеницата.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес