Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени разкриха защо кафето е по-вредно за мъжете

08 март 2023, 14:09 часа

Кафето е любима напитка на много хора по света, но оказва се, че то е по-вредно за мъжете, отколкото за жените.

Защо кафето е по-вредно за мъжете?

Западни психолози са открили разликата в поведението на мъжете и жените "преди" и "след" консумация на чаша кафе. При жените напитката помага да действат бързо и компетентно в стресови ситуации, докато при мъжете кафето пречи да мислят логично и бързо да вземат правилни решения.

В експеримента на психолозите са участвали 64 души. Доброволците са били разделени на 32 еднополови двойки, състоящи се от връстници. Всяка от тях е решавала 4 теста на ден: решаване на пъзел, преговори, тест за памет и представяне на резултатите от предишните три задачи пред публика. Преди да започнат тази програма, 16 двойки са консумирали кафе, а останалите - напитка без кофеин.

Лекар разкри какво се случва с черния дроб на хората, които всеки ден пият кафе

Резултатите от проучването показват, че ефектът от кафето помага на жените да решават пъзели средно със 100 секунди по-бързо от мъжете, които пият кофеиновата напитка. 

Така учените са установили, че кафето притъпява интелектуалната дейност на мъжете, така че не се препоръчва те да го консумират преди важни събития. За представителите на по-слабия пол кафето е само полезно. Учени от Харвард са открили, че 4 чаши кафе на ден могат да предотвратят рак на матката дори и ако напитката не съдържа кофеин.

"Ако жените пият по 4 чаши кафе на ден в продължение на много години, рискът от развитие на рак на матката намалява с 25% в сравнение с тези, които пият по-малко от една чаша на ден", казват експертите.

Може ли възрастните хора да пият кафе?

Те също така твърдят, че тези, които пият 2-3 чаши кафе на ден, са с 15% по-малко склонни да страдат от депресия в сравнение с тези, които рядко пият тази напитка.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес