Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Хората с ниски нива на този показател в кръвта живеят по-дълго

19 април 2023, 20:02 часа

За да увеличите продължителността на живота, не е достатъчно да се храните правилно, да спортувате и да се откажете от лошите навици. Експертите са установили връзка между дълголетието и нивата на желязо в кръвта, според Eat This, Not That.

Кръвният показател, който определя продължителността на живота

Обикновено ниските нива на желязо се свързват с анемия и повишен риск от други заболявания. По последните изследвания доказват интересна закономерност между нивата на желязото и продължителността на живота. 

И така, в хода на изследването експертите изследвали ДНК на две групи хора. Първата група е достигнала дълголетие, докато при втората са диагностицирани различни заболявания и смърт в ранна възраст.

Учени откриха неочаквана причина за инфаркт и инсулт

Оказа се, че хората с високи нива на желязо могат да умрат по-млади. Но ниските нива на желязо в кръвта могат да доведат и до здравословни проблеми.

„Ние показахме за първи път, че за повечето хора дори и малкото намаляване на нивата на желязо в кръвта от сегашните им нива вероятно ще бъде от полза“, обясниха учените.

Освен това учените са открили, че някои вариации на ДНК, които повишават кръвните нива на желязо от раждането, могат да увеличат вероятността от развитие на заболявания, свързани с възрастта, както и да увеличат риска от преждевременна смърт. В тази връзка учените силно препоръчват да се контролира съдържанието на желязо в организма.

Учени: Хората, които пият бира в това количество, живеят до 90 години

В началото на март стана известно, че учени от Дубна, близо до Москва, са патентовали проста и ефективна тестова система, която ви позволява да идентифицирате предразположеността на човек към дълголетие. Според разработчиците този метод открива специална форма на гена FOXO3 в човек, което увеличава продължителността на живота.

Освен това д-р Амир Хан, който е експерт по регенеративна медицина, сподели диетични трикове, които насърчават дълголетието. И така, той призова да се ядат "чисти" продукти, които са направени от месото на здрави животни, риба и птици. Според него оптималната порция храна не трябва да надвишава размера на дланта ви – около 75 грама.

В същото време продължителността на живота може да се увеличи чрез намаляване на консумираните калории с 10-15%.

Учени: Тези 2 съставки премахват килограми токсини от червата

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес