Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тренировките повишават пластичността на мозъка

15 декември 2015, 07:45 часа

Учени от Италия са стигнали до извода, че физическите упражнения могат да повишат пластичността на главния мозък при възрастни хора.

Невропластичността е способност на нервните клетки да се променят под влияние на опита. Обучаемост, памет и възстановяване на мозъка зависят от този фактор, се казва в изследването.

Смята се, че мозъчната пластичност се снижава с възрастта, а особено това снижение е забележимо в сензорната зона на мозъка. Според учените тази област при възрастните е доста по-слабо пластична, отколкото при по-младите.

"За първи път установихме, че умерената физическа активност повишава невропластичността на зрителната кора на главния мозък у възрастни хора", разказва Клаудия Лунги от университета на Пиза.

Според нея резултатите от изследването отварят пътя към разработката на неинвазивни терапевтични стратегии, насочени към използването на мозъчната пластичност.

Предишни изследвания са установили, че физическите упражнения допринасят за увеличение на размера на мозъчните отдели, свързани с координацията и движението.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес