Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези подправки ускоряват метаболизма

29 юни 2022, 14:33 часа

Подправките могат да бъдат както полезни, така и вредни за здравето. Но консумацията на някои от тях значително ускорява метаболизма и подпомага отслабването.

Лют червен пипер

Кайенският пипер ускорява метаболизма благодарение на капсаицина, който се съдържа в него. Това вещество повишава телесната температура и забързва метаболизма с 5% в рамките на няколко часа след хранене. Освен това капсаицинът ускорява окисляването на мазнините в тялото с 16%, насърчавайки тяхното активно изгаряне.

Джинджифил

Джинджифилът подобрява храносмилането и помага за справяне с гаденето. Той забързва метаболизма благодарение на съдържащото се в него вещество гингерол, което кара тялото да генерира допълнителна топлина. 

Лекар посочи най-полезните и най-вредните подправки

Куркума

Куркуминът, съдържащ се в корена на това растение, който придава на подправката характерния жълт цвят, има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Това вещество също така предотвратява развитието на сърдечни заболявания, рак, депресия и свързани с възрастта невродегенеративни заболявания. 

Канела

Канелата помага за нормализиране на кръвното налягане и намаляване на нивата на глюкозата, лошия холестерол, както и на триглицеридите, които влияят върху функционирането на сърцето. Тези свойства на канелата се дължат на нейната способност да повишава активността на инсулина, като по този начин помага на тялото да усвоява по-добре захарта.

Канелата е добре да се добавя към ябълки и натурално кисело мляко. Ако подправите горещ шоколад със смес от канела и лют червен пипер, то за тялото ви това ще бъде истински метаболитен коктейл.

С тези подправки ще привлечете ЛЮБОВ и ПАРИ

Кимион

Последните проучвания показват, че ежедневната консумация на кимион от жени с наднормено тегло понижава лошия холестерол и повишава нивата на добрия холестерол и също така помага за намаляване на теглото и индекса на телесна маса. Това свойство на кимиона се дължи на високото съдържание на фитостероли, които предотвратяват усвояването на холестерола. 

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията с лекар!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес