Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Събуждате се внезапно през нощта - ето 5 причини за това

23 февруари 2023, 18:43 часа

Понякога внезапното събуждане през нощта се дължи на временен проблем. Но причината може да бъде и хронично заболяване, което изисква клинично лечение.

5 причини за внезапно събуждане през нощта 

Сънна апнея

Това е една от най-честите причини за неочаквано събуждане посред нощ. Апнеята се характеризира с нарушение на дишането по време на сън. Състоянието може да включи спиране на дъха и силно хъркане.

В случая човешкият мозък изпитва кислороден глад. Счита се, че хората със сънна апнея са по-податливи на мозъчни заболявания, включително деменция.

Яжте тези плодове 1 час преди лягане и ще спите по-добре

Позиви за уриниране

Много експерти твърдят, че здравото тяло трябва да може да издържи осем часа сън на нощ, без да се налага да се събужда, за да отиде до тоалетната. Ако желанието за уриниране се появи, въпреки че лицето не пие много вода или не приема лекарства, може да се подозира свръхактивен пикочен мехур, захарен диабет, проблеми с простатата (при мъжете) или сърдечно заболяване.

Изпотяване поради различни заболявания

Събуждане в средата на нощта поради обилно изпотяване може да се наблюдава при ТОРС, диабет и други ендокринни заболявания, рак.

Консумация на алкохол и неподходяща храна

Според изследвания пиенето на алкохол може да наруши циркадния ритъм и да съкрати цикъла на съня.

Лекар: Яжте този зеленчук и ще забравите за безсънието и настинките през зимата

Що се отнася до храната, тежките ястия, консумирани малко преди лягане, могат да нарушат храносмилането, да причинят лошо храносмилане или подуване на корема. Всичко това също води до смущения в съня.

Прекомерно излагане на синя светлина

Смартфоните излъчват синя светлина, за която е известно, че влияе негативно на цикъла сън-събуждане. Постоянното използване на джаджи, особено вечер и преди лягане, излага тялото на интензивна синя светлина, а това може да наруши механизмите на заспиване и събуждане, съобщава The Health Site.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес