Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Студени крака и ръце – кога това е опасно

12 май 2021, 12:00 часа

Ако краката и ръцете ви са постоянно студени, независимо от времето навън, това оплакване сигнализира за здравословен проблем. 

През студения сезон този симптом обикновено не представлява заплаха за здравето и е физиологична норма. Но понякога студените крака и ръце са признак на редица заболявания.

Ето кои са възможните причини за проблема: 

1. Атеросклероза

Една от причините за това състояние може да бъде атеросклерозата. При това заболяване кръвообращението е нарушено - особено в краката, където съдовете са най-тесни. В резултат на това крайниците се охлаждат.

Сред рисковите фактори за развитието на атеросклероза са тютюнопушенето, хипертонията, високият холестерол и възрастта.

2. Диабет

Друга възможна причина за студените крака и ръце е диабетът. Факт е, че на фона на това заболяване някои пациенти развиват невропатия - увреждане на нервите. Също така, при диабет тип 2 е възможно отслабване на кръвообращението. В този случай съдовете на краката са особено засегнати.

Диабетът също така увеличава риска от сърдечни заболявания и стесняване на артериите (поради атеросклероза ), като и двете заболявания могат да допринесат за студени ръце и крака.

3. Болест на Рейно

Следващата причина е болестта на Рейно, при която вазоконстрикцията настъпва в резултат на стрес или излагане на ниска температура. Друг симптом е синьото оцветяване или бледност на крайниците. Студените крака също могат да бъдат признак на периферна невропатия. Това състояние често е придружено от усещане за изтръпване и парене в крайниците. 

4. Анемия

Друга причина за студените крака е анемията, състояние, при което тялото произвежда недостатъчно червени кръвни клетки. Най-често това явление се появява поради недостиг на желязо, който може да е предизвикан от ниско ниво на хемоглобин.

5. Хипотиреоидизъм

Оплакването от студени крайници може да бъде следствие от тревожност, хипотиреоидизъм и болест на Буергер.

Хипотиреоидизмът е състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони, за да функционира правилно. Това води до лоша циркулация. С болестта на Буергер се появяват съдови възпаления и запушване с кръвни съсиреци.

6. Недостиг на витамин В 12

Дефицитът на витамин В 12 може да доведе до неврологични симптоми, включително усещането за студени ръце и крака, изтръпване или мравучкане.

Витамин В 12 се съдържа естествено в месото и млечните продукти и е важен за поддържането на здрави червени кръвни клетки. Тялото ни не го синтезира и затова е необходимо да си го набавяме чрез храната.

Други симптоми на дефицит на витамин В 12 включват:

  • умора
  • проблеми с движението и равновесието
  • анемия
  • бледа кожа
  • задух
  • рани в устата
  • когнитивни затруднения

Посетете лекар, ако подозирате наличието на тези заболявания. Ако причината за студените крайници при вас не е свързана с болест, трябва да се занимавате със спорт, да се откажете от пушенето, да масажирате ръцете и краката си и да се обличате с по-топли дрехи. Всичко това ще подобри кръвообращението ви.

Други фактори, които могат да станат причина за студени ръце и крака, включват напредване на възрастта, фамилна обремененост от някои заболявания и прием на определени лекарства. 

Ако страдате от бактериална или вирусна инфекция, възможно е това да доведе до усещането за постоянна студенина в крайниците.

Понякога безпокойството също става причина за проблема. 

Установено е наличието на връзка между хроничните храносмилателни проблеми и студените крайници.

Високото и ниското кръвно налягане, както и болезнената менструация, са други възможни причини.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес