Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Средиземноморската диета за здрав дух и тяло

31 май 2012, 15:52 часа

Ново изследнане доказа, че средиземноморската диета е изключително полезна както за физическото, така и за душевното здраве на хората.

Похапването на риба и морски дарове помагат за подобряването на умствените възможности и психологическото здраве, установи проучването.

За да спазвате такъв вид хранителен режим, трябва да знаете, че средиземноморската диета включва редовна консумация на плодове, зеленчуци, варива, риба, ядки и зехтин. Това са продуктите, чиято консумация намалява шансовете за хронични заболявания. За регионите с висока смъртност е от голямо значение да обновят ежедневното си меню с тези продукти, за да подобрят своето здравословно състояние.

Според хранителната пирамида на учените в основните хранения никога не трябва да лисват зърнени храни, плодове и зеленчуци. Всеки ден е необходимо да се пие по два литра вода. Алкохолът не е препоръчителен, но може да се консумира вино в умерени количества. За голямо съжаление на почитателите на тортите и пастите - захарта, сладкишите и сладките напитки са на върха на пирамидата и трябва да се консумират само понякога и то в малки количества.

Редактор: Десислава Симова

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес