Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рибено масло - какви са ползите и вредите от него

02 октомври 2024, 10:49 часа

Ако искате да подобрите здравето на сърцето, мозъчната функция или да намалите възпалението, приемането на рибено масло може да ви помогне. Въпреки това, тези добавки имат както предимства, така и недостатъци, съобщава изданието The Health Site, позовавайки се на проучвания. 

Ползи от рибеното масло

Една стандартна капсула рибено масло съдържа около 15-25 калории и 2-3 грама мазнини. Комбинацията от EPA и DHA мастни киселини в него е минимум 500 милиграма. В течна форма рибеното масло осигурява повече от 1500 милиграма EPA и DHA, 40 калории и 5 грама мазнини на чаена лъжичка. Освен това много хранителни добавки съдържат витамин Е за предотвратяване на окисляването. 

Учени разкриха има ли полза от приема на рибено масло

Рибеното масло е ценно за поддържане на здравето на сърцето. Изследване, публикувано в The Journal of the American Heart Association, показва, че омега-3 намаляват нивата на триглицеридите с 15-30%, особено когато се приемат повече от 2 грама на ден. Хората с повишен риск от развитие на триглицериди могат да се възползват още повече от рибеното масло, както и тези със сърдечно-съдови заболявания (включително тези със затлъстяване или висок холестерол).

Маслото е ценно за поддържане на здравето на очите. Ниският прием на омега-3 се свързва с по-висок риск от ретинопатия. Проучване в списание Antioxidants предполага, че DHA има противовъзпалителни, антиоксидантни и защитни свойства. Този вид мастна киселина има благоприятен ефект върху ретината на очите.

Коментираното масло съдейства за намаляване на риска от сърдечен удар. Според проучване омега-3 мастните киселини значително намаляват вероятността от инфаркт и смърт от коронарна болест на сърцето.

Според рецензия в Marine Drugs, противовъзпалителните свойства на рибеното масло защитават кожните клетки. Някои проучвания показват, че тези добавки ускоряват зарастването на рани.

Продуктът е от полза и по време на бременност. Мастните киселини подпомагат развитието на мозъка и ретината на детето. Доказано е също, че добавянето на омега-3 към диетата по време на бременност намалява риска от преждевременно раждане и ниско тегло на детето. Проучване в Annals of Nutrition & Metabolism отбелязва, че омега-3 подпомагат когнитивното, двигателното и зрителното развитие при децата и могат да намалят честотата на атопична екзема при деца.

Недостатъци и възможна вреда от рибеното масло

Води до проблеми със стомашно-чревния тракт. Някои хора се оплакват от рибен послевкус, киселини или лошо храносмилане, когато приемат рибено масло.

Друга възможна опасност се свързва с увеличава риска от предсърдно мъждене. EPA и DHA могат да бъдат свързани с предсърдно мъждене, според редица проучвания, съобщава още изданието.

Какво лекува рибеното масло

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес