Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ранното оплешивяване носи риск от рак на простатата

24 януари 2013, 12:24 часа

По принцип ранното оплешивяване не тревожи чак толкова мъжете, тъй като доскоро се смяташе, че  именно тези мъже са много потентни. Някои научни публикации, обаче, свързват явлението с висок риск от развитие на рака на простата. Резултатите от изследването по темата са публикувани от френски учени, според които ранното оплешивяване е пряко свързано с развитието на рака на простата. Специалистите разбират "по-ранно” – започването на падането на косата около 20–та година или малко по-късно.

Последните проучвания, направени от австралийски учени, обаче, повишават възрастовата граница, което автоматично вкарва в рисковата група много повече мъже. При това в новия експеримент са събрани данни на близо 9 500 души, което повишава достоверността на получените резултати.

Още преди повече от 20 години сътрудници от онкологичния център на австралийския щат Виктория поканили над 9000 мъже за участие в изследване, които междувременно станали на 40-69 години. През цялото време било отбелязвано състоянието на косата им. Наблюденията показали, че значителното оплешивяване към 40-годишна възраст  при мъжете е свързано с повишен  риск от ранно развитие на рак на простата.

С други думи, ако тази болест обикновено се среща при мъже на 65 г. и повече, то при плешивите представители на силния пол заболяването може да се появи на 50-55 г.

Както оплешивяването, така и ракът на простата, се дължи на повишеното ниво на тестостерон в мъжкия организъм.

Редактор: Е. Гигова

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес