Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ползите от джинджифила

13 март 2022, 18:00 часа

Джинджифилът е невероятна подправка, която носи редица ползи за здравето. Тя подпомагат храносмилателната система, облекчава болката и намалява възпаленията.

Джинджифилът се използва и в кулинарията за приготвяне на различни ястия. Той е една от основните съставки в азиатската, индийската кухня и се добавя както към солени, така и към сладки ястия.

В готвенето джинджифилът се използва пресен и сушен. За това много хора се чудят кой е най-добрият начин да увеличат максимално ползите от него. 

Яжте джинджифил всеки ден и вижте какви промени ще настъпят с вас

Джинджифилът е ефективен домашен лек за много заболявания. Например чаят от джинджифил може да помогне за облекчаване на лошото храносмилане и да спре гаденето и повръщането. Инфузия или компрес от джинджифил може да помогне за облекчаване на болките в ставите. Може да е от полза и при някои от симптомите, свързани с астмата. Джинджифилът в комбинация с куркума е естествен народен лек срещу газове и подуване на корема.

Ползи за здравето 

Джинджифил (латинско наименование zingiber officinalis) идва от едно и също семейство - куркума и кардамон, произхождащи главно от Индия, Югоизточна Азия, Африка и Австралия. Коренът на джинджифил може да варира от слонова кост до жълтеникавозелен цвят.

Основният състав на джинджифиловия зингиберен са гингеролите. Според учените най-остър от gingerols е 6-gingerol. Той съдържа остри съединения, които му придават пикантност.

Чрез изследвания е установено, че джингероли и други съединения в джинджифила имат лечебни свойства и може да помогне за предотвратяване на различни заболявания.

Джинджифилът има противовъзпалително действие. Той е антиоксидант и има антимикробно и противораково влияние над организма.

Това означава, че може да помогне за лечение и предотвратяване на редица възпалителни състояния като стомашни язви, подуване, артрит и болки в ставите. Джинджифилът е ефективен и срещу различни гъбични и бактериални инфекции.

Трябва ви само джинджифил, за да си приготвите тази уникална отвара, която ще ви пази здрави

Топлинна обработка на джинджифила

По време на термична обработка химическият състав на повечето хранителни продукти се променя. В суров вид активната съставка в джинджифила е 6-гингерол.

Пресният джинджифил по-добър ли е от сух смлян джинджифил?

При готвенето му се наблюдава не само увеличение на 6-гингерол и антиоксиданти. Учените открили, че когато се суши, се образуват нови съединения. Тези съединения не присъстват в пресния джинджифил. Те са дори по-силни от джингероли.

Смята се, че гингеролите, а така и други съединения имат мощни антимикробни, антиоксидантни, противовъзпалителни, противоракови свойства. Високата концентрация на съединения се постига, когато се суши при 80°C и се екстрахира.

Съществуват и някои научни доказателства, които показват, че използването на сушен смлян джинджифил може да подобри и укрепи вашето здраве.

Защо е полезен сокът от джинджифил

Джинджифил при готвене

Има много начини да използвате джинджифил при готвене и да се възползвате от неговите антиоксидантни свойства. Пресният и сушеният джинджифил в храни и напитки подпомага здравето.

Ето няколко полезни съвета и това как да добавите повече джинджифил в храненето и диетата си:

• Направете чай от джинджифил, смилайте или настържете малко парче пресен корен от джинджифил и залейте с една чаша вряла вода. Покрийте чашата и оставете така за 2-6 минути. Пийте чаша ободряващ чай всеки ден. Така ще подсилите имунитета си.

• Използвайте смлян сушен джинджифил, за да направите чай с антиоксидантни свойства. Поставете 1/2 чаена лъжичка сушен джинджифил в чаша и покрийте с вряща вода. Покрийте чашата и оставете джинджифила да се накисне за няколко минути. Може по желание да добавите мед и лимон на вкус.

• Използвайте парче пресен джинджифил в ястия с картофи, супи и сосове. По този начин ще добавите малко подправка за здравето си. Джинджифилът е добре да се добавя в края на готвенето.

• Направете вкусно противовъзпалително смути. За целта добавете сушен или пресен джинджифил.

Противопоказания при употреба

Въпреки че ползите от джинджифила са очевидни, все пак трябва да се внимава с това растение. Противопоказания при употреба:

Деца под 2 години.

Не е добре да се консумират повече от 4 гр на ден.

Бременните жени могат да приемат до 1 гр на ден.

Джинджифилът може да провокира газове, киселини и/или диария.

Джинджифилът разрежда кръвта. Ако приемате разредители на кръвта, трябва да се консултирате с лекар, преди да увеличите дневния му прием.

Консумирайки това растение с удоволствие и в умерени дози - ще запазите здравето си и здравето на своето семейство за дълги години!

Източник:

https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-ginger

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес