Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Печени или варени - кои кестени са по-полезни

03 ноември 2023, 11:13 часа

На кестените се приписват лечебни свойства, а поради високата си енергийна стойност се препоръчват особено за спортисти и деца. Те помагат при проблеми с бъбреците и храносмилането, чаят от тях действа чудесно при облекчаване на симптомите на астма и бронхит и може да се яде в супи и салати.

Тази храна принадлежи към групата на ядките , но се различава от роднините си (орехи, бадеми и лешници) по това, че има по -ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на нишесте и е единствената, която съдържа витамин С. Кестеновите ядки се характеризират със специална текстура и сладък, мек вкус. Ако се консумират варени съдържат повече минерали, а печени - повече витамини.

Ползи от кестеновите ядки

Познати са сто различни видове кестени. Най-общо се делят на питомни и диви. Първите са годни за консумация, докато вторите имат лечебни свойства. Най-често се споменават като помощно средство при разширени вени и капилярни увреждания, а екстрактите от тях се използват за приготвяне на лечебни препарати.

Кестени под възглавницата - ето за какво помагат те

По отношение на хранителния състав кестеновите ядки са подобни на кафявия ориз и са отличен източник на микроелементи (минерали, от които се нуждаем в много малки количества).

Протеините не са силната им страна, но затова пък са много богати на нишесте и от тези плодове може да се направи брашно. Това е единствената ядка, която съдържа витамин С и освен това е отличен източник на витамин В6 . Тя също е добър източник на калий и фолиева киселина, както и диетични фибри, необходими за правилното функциониране на храносмилателната система.

Кестенът е храна, която се характеризира с малко по-висока енергийна стойност, тъй като 100 грама печени ядки съдържат около 245 kcal. Въпреки че плодът е много хранителен, той е доста труден за смилане. Сравнително високата енергийна стойност, дължаща се на високото съдържание на нишесте, прави кестените отличен избор за спортисти, хора, изложени на физически натоварвания и деца. Като се има предвид, че са богати на калий и в същото време бедни на натрий, кестеновите ядки се вписват идеално в диетата на хора със сърдечно-съдови и бъбречни заболявания.

Също така диетичните фибри, съдържащи се в тях, могат да бъдат полезни за всички хора, страдащи от запек. Чаят от кестеновите листа е известен народен лек срещу проблеми на дихателната система като бронхит и астма, докато кората от дървото се използва като адстрингент поради богатото си съдържание на танини.

Още: Колко време се варят кестени, за да станат меки и вкусни?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес