Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: През август яжте всеки ден тиквички, най-полезни са за този орган, здравен съвет за деня, 27 август

27 август 2024, 08:08 часа

Тиквичките са богати на витамини и минерали, които са отговорни за функцията на почти всички жизненоважни системи в тялото, а именно: витамини от група В (В1, В2, В9), аскорбинова киселина (само 100 г тиквички съдържат почти 17% от препоръчителния дневен прием), никотинова киселина, витамини А и Е, желязо, магнезий, цинк и калий. Ежедневната консумация на тиквички дава тласък на активното функциониране на имунната система, казва руският лекар Наталия Игнатова.

Ползи от тиквичките за сърцето

„Тиквичките са полезни за всички системи на тялото“, казва гастроентерологът Наталия Игнатова.

1 капка от това: Реколтата на доматите и тиквичките няма да има прибиране

"Съдържат витамини В1, В2, В9, А, Е, РР, микроелементи - желязо, магнезий, цинк, калий, което прави този зеленчук незаменим за сърцето, най-вече при пациенти със заболявания на сърдечно-съдовата система; трябва да се консумира за профилактика на артериална хипертония и коронарна болест заболяване на сърцето, аритмии", казва специалистът.

Тиквичките съдържат магнезий и калий, които пряко влияят върху храненето на сърдечния мускул. Зеленчукът също така съдържа желязо, което помага за стабилизиране на кръвообращението и увеличаване на количеството кислород в кръвта. Колкото по-високо е нивото на кислород, толкова по-издръжливо и по-силно става тялото, особено сърцето. Заслужава да се отбележи, че тиквичките практически не съдържат натрий, което ги прави много полезни за хора с различни заболявания на сърдечно-съдовата система.

Други ползи от тиквичките

Тиквичката е източник на каротеноиди: лутеин и зеаксантин. Повечето от тях се намират в кожата на плода. Тиквичките съдържат значително количество фибри, които подобряват работата на стомашно-чревния тракт. 

Благодарение на високото съдържание на фибри, този зеленчук е полезен при храносмилателни проблеми. Той подобрява чревната подвижност и помага в борбата със запека, стимулирайки растежа на полезната микрофлора. 

„При храносмилането фибрите набъбват и предизвикват усещане за ситост, което в комбинация с ниското съдържание на калории в продукта спомага за намаляване на теглото и поддържане на добър тонус на тялото“, казва д-р Наталия Игнатова.

Могат ли тиквичките да са вредни?

Поради порестата структура тиквичките могат да натрупват не само полезни, но и вредни вещества. Ако са отгледани на замърсена почва, пълна с торове, нитрати, пестициди и други химикали, те могат да причинят алергии, гадене и дори отравяне.

"Ако има явни признаци на инфекция, растението не трябва да се яде. Такива плодове могат да натрупват различни токсични вещества, които могат да навредят на здравето", казва д-р Наталия Игнатова.

Лекарят допълва, че в противен случай цялата вреда от тиквичките се свежда до лична непоносимост и противопоказания.

Кога и през колко време се прибира реколтата от тиквички?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес