Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: НЕ пийте тези хапчета преди лягане

27 юли 2023, 14:09 часа

Често, когато приемат хапчета, хората не се замислят за времето на приема им, но в някои случаи ефективността на лекарството зависи именно от този фактор. Това съобщава руският невролог д-р Наталия Тараненко.

Преди лягане е по-добре да отложите приема на лекарства, които стимулират централната нервна система. Те включват например някои лекарства за настинка и антиалергични лекарства, както и препарати, съдържащи кофеин. Факт е, че те са в състояние да провокират безсъние, което е изпълнено с по-сериозни последици за тялото.

Хапчетата, които не трябва да се пият преди сън

Освен това, преди лягане, трябва да спрете приема на хапчета за отслабване, диуретици и лекарства, съдържащи алкохол, тъй като последният нарушава фазите на съня. Първите два вида препарати насърчават уриниране и това ще се отрази негативно на съня.

Въпреки това, д-р Тараненко отбелязва, че има лекарства, които, напротив, е най-добре да се приемат през нощта. Те включват различни мускулни релаксанти, някои бавнодействащи лекарства като статини за понижаване на холестерола и лекарства за безсъние.

Лекар: Това са най-опасните хапчета в жегата

Лекарят припомня, че яденето на грейпфрут, докато приемате лекарства за понижаване на холестерола (статини), може да доведе до здравословни проблеми. Този плод блокира производството на ензими, разграждащи лекарствените вещества. Това допълнително натоварва черния дроб, тъй като концентрацията на лекарствените вещества в кръвта се повишава.

Ако човек вече има неврологично заболяване или такова, свързано с бъбречна или чернодробна недостатъчност, тогава при редовна употреба на статини и сок от грейпфрут може да има повишаване на чернодробните ензими, обостряне на симптомите и увеличаване на честотата на замайване, объркване и слабост.

Също така е важно лекарствените медикаменти да се приемат само с чиста вода и нищо друго, в противен случай ефектът им ще намалее. Според експерта всяка друга течност ( мляко, сок) може да подейства като абсорбент на лекарствените вещества. Поради тази причина те няма да се разтворят напълно в стомаха. В случая лекарственото вещество или ще подейства по-силно, или по-слабо.

Всички напитки, с изключение на водата, могат химически да разтворят таблетката. Експертът подчерта, че всеки въпрос относно приемането на лекарства трябва да бъде изяснен с лекуващия лекар. Също така е важно да не се пренебрегват инструкциите за употреба на съответния медикамент. 

Още: Лекар: Всички го пием, но това е най-токсичното хапче за черния дроб

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес