Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: НЕ яжте ягодите така!

28 май 2024, 18:52 часа

Руският лекар д-р Олга Шарапова припомня, че ягодите са богат източник на витамини, макро- и микроелементи. Консумацията им помага за намаляване на нивото на „лошия“ холестерол и нормализиране на функционирането на сърдечно-съдовата система, а също така има противовъзпалителен ефект върху тялото. Експертът също така назовава и най-лошия начин за консумацията на този плод, при който той става напълно безполезен. 

Как не трябва да се ядат ягодите?

Един навик за консумацията на този плод, който е останал от детството на много от нас, всъщност ни лишава от ползите на ягодите.

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Ползите за здравето на ягодите идват до голяма степен от техните антиоксидантни свойства, които са тясно свързани с високото им съдържание на витамин С. Малко известен факт е, че тези малки плодове съдържат повече витамин С от цитрусовите плодове (като портокали и лимони) - 200 грама пресни ягоди са повече от 100 процента от препоръчителния дневен прием на витамин С. Благодарение на консумацията им имунната система получава мощна подкрепа, а способността на организма да се защитава от инфекции се повишава многократно.

Олга Шарапова предупреждава, че добавянето на захар към ягодите пречи на усвояването на витамин С.

„Ягодите нормализират нивата на кръвната захар и намаляват риска от развитие на рак“, добавя още лекарят.

„Тези червени плодове не трябва да се съхраняват в хладилник повече от два дни и не трябва да им се добавя захар, тъй като тя пречи на усвояването на витамин С“, каза тя.

Специалистът съветва още да не се ядат горски плодове на празен стомах.

Други ползи от ягодите

„Ягодите са не само едни от най-вкусните плодове, но и едни от най-здравословните. Има малко калории, но много витамини. Пулпът съдържа витамини С и В, а семената съдържат А и Е. Освен това ягодите съдържат важни за човека микроелементи: калий, фосфор, магнезий, желязо, цинк; съдържа органични киселини, оксалова и салицилова, а ягодите са диетичните фибри, от които се нуждаем. Благодарение на тях ягодите спомагат за намаляване на възпалителните процеси, нормализират работата на сърдечно-съдовата система, храносмилателната система и нервната система, потискат развитието на гнилостните бактерии", споделя руският диетолог д-р Ирина Громова.

Кой не трябва да яде ягоди?

На първо място, за страдащите от алергия (ягодите са силен алерген) не се препоръчва да ги включват в диетата си. В допълнение, плофът има висока киселинност и не се препоръчва за хора със стомашно-чревни заболявания.

„Ягодите не са полезни за всеки. Техните семена и органични киселини могат да раздразнят стомашно-чревната лигавица, причинявайки обостряне на редица заболявания. Ягодовата оксалова киселина свързва калция в тялото, образувайки неразтворими оксалати. Тази ситуация причинява дефицит на калций, което може да доведе до обостряне на ставни заболявания и кариес. Също така, хората с високо кръвно налягане не трябва да прекаляват с този плод. Най-добре е да ядете узрели, сладки ягоди, тъй като те съдържат най-малко оксалова киселина. Полезно е да се яде с мляко, сметана или кисело мляко, тъй като калцият, съдържащ се в тези продукти, реагира с оксаловата киселина, съдържаща се в ягодите, намалявайки усвояването й в организма", казва още д-р Громова.

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес