Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Ако сте над 60 години и направите това, ще живеете 8 години по-дълго

20 май 2023, 21:09 часа

Промяната в начина на живот става все по-трудна с напредването на възрастта, но дори ако сте на 60 години си заслужава да опитате.

Един факт е неоспорим за медицината - здравословният начин на живот предпазва от много заболявания. Достатъчно движение, много зеленчуци, без цигари - всичко това дава ефект дори и ако започнете да го прилагате на 60, 70 или 80 години. Това е мнението на руския лекар Василиса Пономарева.

Лекар разкри защо възрастните хора трябва да ядат картофи

Какво трябва да направят хората на 60 години, за да живеят 8 години повече? 

„Тези, които променят навиците си в напреднала възраст, могат да спечелят повече време в живота. Например, промяната в диетата може да има положително въздействие върху останалата част от живота“, казва диетологът Василиса Пономарева.

Лекарят споделя, че това е добре проучено в случая на средиземноморската диета: много пресни зеленчуци и плодове, малко месо, много риба и висококачествени масла - всичко това е тайната на дълголетието.

„Ако един 20-годишен промени това, той ще получи около десет години живот. Когато 60-годишен човек направи този преход, той получава около осем години повече живот", споделя д-р Пономарева.

Лекар разкри по колко мляко на ден могат да пият възрастните хора

"И дори някой, който е на 80 години промени начина си на живот, той може да добави още три години към живота си. Достатъчно е да промени диетата си", казва още експертът.

Д-р Пономарева споделя, че ако хора, които са били заклети пушачи през целия си живот, спрат да пушат на възраст между 55 и 64 години, те могат да добавят средно четири години към живота си. 

"Твърде тежките диети например вече не се препоръчват в напреднала възраст, защото има риск от недохранване. С килограмите се губи мускулна маса. Тогава най-добрият подход може да бъде да се консумират повече протеини. Тъй като протеините играят важна роля в поддържането на мускулите и следователно на мобилността в напреднала възраст", допълва специалистът. 

"Здравословният начин на живот включва и грижа за вашето психическо благополучие. Например, като осъществявате редовно контакти с други хора. Дейността и социалното участие са важни за психичното здраве", споделя д-р Пономарева.

Лекар разкри защо възрастните хора НЕ трябва да ядат много плодове

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес