Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Леденостудени крака - причини и решения на проблема

06 август 2024, 11:00 часа

Постоянно студените крака не само причиняват забележим дискомфорт, но и сигнализират за сериозни нарушения в организма. Преди да започнете да се борите с този неприятен симптом, трябва да разберете причините, които го провокират.

Ледено студени крака: възможни причини

Ако ледените крака се превърнат в сериозна пречка за комфортно усещане, е време сериозно да се замислите за причината, предизвикала подобно явление. Тя се крие в нарушаването на кръвоснабдяването. А това, от своя страна, може да бъде съпътстващ признак на много заболявания и болезнени състояния, като например такива, като например:

Леденостудени крака - причини и решения на проблема

-    автономна дисфункция или вегетативна дистония, която се характеризира с дисбаланс между работата на симпатиковата и парасимпатиковата част на нервната система. В резултат на това по време на освобождаването на адреналин луменът на кръвоносните съдове рязко се стеснява, появява се спазъм и крайниците изстиват;

-    желязодефицитна анемия, при която интензивността на кръвния поток е значително намалена;

- варикозно разширени вени. Когато съдовете страдат, техният тонус и способността им да провеждат правилно кръвния поток се нарушават;

- хипотиреоидизъм (дисфункция на щитовидната жлеза) и захарен диабет (проблеми с панкреаса);

- инсулт, инфаркт и характерните за тях нарушения на нервните импулси;

- нестабилно кръвно налягане - намаляването или увеличаването на този показател може да предизвика вазоспазъм;

- хелминти или червеи също могат да причинят студени тръпки в крайниците поради токсини в кръвта, на които кръвоносните съдове реагират със свиване;

- алергии, особено такива с дълга история. Доказано е, че хората, които са страдали от диатеза в детството си, са по-застрашени от студени крака, отколкото останалите;

- кандидоза - наличието на прекомерен брой гъбички в организма допринася за усещането за леден студ в краката;

някои лекарства от семейството на адреноблокерите, едно от действията на които е спазъм на периферните съдове;

- измръзване ще доведе до това, че студенината на краката и ръцете ще съпътства човека винаги;

- тютюнопушене, алкохолизъм.

Както виждате, списъкът е доста впечатляващ. Измръзването на краката, причината за което може да бъде много различна, е причина да обърнете сериозно внимание на здравето си, като не просто използвате облекчаващи народни средства, а се консултирате с лекар.

Измръзнали крака: как сами да се преборите с проблема

В допълнение към пряката борба с основното заболяване, което причинява този симптом, можете да предприемете много други мерки, които значително облекчават благосъстоянието:


-    редовна физическа активност - редовно ходене, каране на колело, танци, гимнастика;

-    въздържане от тютюнопушене, алкохол, преяждане;

-    изключване на стресови и депресивни състояния;

-    затопляне, компреси със спирт, водка, ябълков оцет;

-    контрастни бани, бани със сол или борови иглички;

-    балансирана диета с включване в менюто на съдоразширяващи продукти: червен и черен пипер, джинджифил, всички цитрусови плодове, шипки, киви, боровинки, покълнали пшенични зародиши, чесън, ядки и достатъчно вода (2 литра на ден);

-    гардеробът трябва да съответства стриктно на сезона - изолирайте краката си, не позволявайте да замръзнат.

Гардеробът трябва да съответства строго на сезона - изолирайте краката си, не им позволявайте да замръзнат;

- балансирана диета с включване на съдоразширяващи храни: червен и черен пипер, джинджифил, всички цитрусови плодове, шипки, киви, боровинки, покълнали пшенични зародиши, чесън, ядки и достатъчно вода (2 литра на ден);

- гардеробът трябва да съответства стриктно на сезона - изолирайте краката си, не позволявайте да замръзнат.

Не превръщайте студените крака във ваш спътник за дълги години, отървете се от този симптом, като не пренебрегвате лекарския съвет. Следвайте простите съвети, изложени в този преглед, обичайте себе си и не оставяйте грижата за здравето си за по-късно.

Студени крака - на какво може да са симптом?

Много хора се сблъскват с проблема на студените, дори ледени крака. И това се случва не по време на заболяване, а постоянно. Но не всеки осъзнава, че постоянно студените крака, които замръзват дори под най-топлото одеяло, могат да бъдат индикатор за сериозни здравословни проблеми.

Причините за това състояние могат да бъдат много: проблеми с автономната система на организма, варикоза или хипотиреоидизъм, нарушения на нервната система, проблеми с кръвното налягане (то често е нестабилно, повишава се и спада). Може би преди това сте имали измръзване, което води до постоянно "замръзване" на стъпалата и ръцете.

Във всеки случай тази ситуация не бива да се оставя на самотек, а трябва да потърсите причината и да я разрешите. Струва си да се подложите на обстоен преглед в медицински център, който ще ви помогне правилно да определите причината за заболяването и да се борите конкретно с нея.

Съществуват обаче някои начини, които могат да облекчат студенината на краката успоредно с основното лечение. Това са, на първо място, избягване на вредните навици (алкохол и тютюнопушене); постоянна физическа активност; контрастни вани за крака и загряващи компреси и разтривки; преминаване към правилно балансирано хранене, в което трябва да добавите съдоразширяващи продукти.

Също така трябва да пиете достатъчно чиста вода на ден (от 2,5 литра, в зависимост от теглото и начина ви на живот) и, което е от решаващо значение, да се обличате според времето.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес