Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой НЕ трябва да яде грах?

22 юли 2024, 15:47 часа

Това, което мнозина не знаят за граха е, че той е растение на противоположностите – от една страна е истинска природна аптека, пълна с витамини и протеини, а от друга страна може да бъде алерген и да причини сериозни здравословни проблеми.

Ароматна и вкусна яхния: Пилешко с грах

В 80 грама грах освен всичко друго има 67 калории, 12,5 грама въглехидрати, фибри, витамини А, К, С, манган. Грахът обаче съдържа лектини, които могат да доведат до подуване на корема, газове, задържане на течности и гастрит. Съдържа и фитинова киселина, която пречи на усвояването на желязо, калций, магнезий и цинк. Ако ядете редовно грах, може да напълнеете поради високия процент въглехидрати в състава му.

Кой не трябва да яде грах? 

Грахът, поради голямото количество протеини в състава си, може, ако се яде в големи количества, да причини проблеми с бъбречната функция. Грахът също може да повиши нивото на пикочна киселина в тялото, което води до болки в ставите, според Healthshots.com.

От три до четири супени лъжици консервиран грах на ден са достатъчни за един човек. Ако тези цифри бъдат превишени, може да възникне силно образуване на газове поради изобилието от пурини, инхибиране на производството на ензими и мастна дистрофия на черния дроб.

Възрастните хора трябва да избягват консервирания грах, защото пуриновата киселина може да се задържи в мускулите, което може да причини неприятна болка, съобщава още изданието.

Освен това консервираният грах не е подходящ за пациенти с панкреатични заболявания, тъй като съдържа много захар и сол. Също така не трябва да го ядете, ако имате проблеми със стомашно-чревния тракт, подагра, холецистит, гастрит и язви.

Зеленият грах може да причини подуване на корема при всеки човек, така че е по-добре да не го консумирате в прекомерни количества. Това се отнася особено за малки деца, бременни жени и кърмачки.

Полезни свойства на граха

Грахът е богат източник на магнезий, минерал от съществено значение за регулиране на кръвното налягане. Някои данни сочат, че всеки допълнителни 100 милиграма (mg) диетичен магнезий, консумиран на ден, може да намали риска от високо кръвно налягане с 5%.

Яденето на грах може да предпази от свързана с възрастта макулна дегенерация, очно заболяване, което може да доведе до лошо зрение. Грахът е богат на каротеноидните пигменти лутеин и зеаксантин, за които е доказано, че предпазват от болести.

Този зеленчук укрепва имунитета и сваля холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес