Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Ню Йорк обяви крути мерки за борба с тютюнопушенето

29 август 2017, 08:22 часа

Кметът на Ню Йорк одобри серия от мерки за ограничаване на тютюнопушенето. Сред тях са увеличение на цената на пакет цигари от 10.5 долара досега на минимум 13 долара, предаде БГНЕС.

"Въпреки, че тютюнът е една от главните причини за преждевременна смърт в страната, тютюневите гиганти не се спират пред нищо, за да станат хората зависими от тези смъртоносни продукти", каза кметът-демократ Бил де Блазио. Неговият предшественик Майкъл Блумбърг започна борбата с тютюнопушенето и това бе една от големите му каузи.

"Ние изпращаме ясно послание, че няма да оставим повече тяхната алчност да убива нюйоркчани. Тези нови мерки не само ще помогнат да се намали броят на пушачите в нашия град, но и ще спасяват живота на хората", подчерта Де Блазио.

Целта, която той си е поставил, е да се продължи намаляването на броя на регистрираните през 2002 г. пушачи с близо 160 000. Те ще са 900 000 от 8.5 млн. жители до 2020 г. Всяка година в резултат на тютюнопушене умират 12 000 нюйоркчани.

Сред новите мерки е нов данък от 10% върху тютюневите изделия освен цигарите. Парите от него – около 1 млн. долара, ще отидат за решаване на проблема с жилищата.

Градът възнамерява да намали наполовина местата, където се продават тютюневи изделия, като ще се ограничи издаването на лицензи и ще се увеличи цената на подновяването на вече издадените. Електронните цигари също минават на този режим. Местата, където те се продават, също ще трябва да имат лиценз и целта е да бъдат намалени наполовина.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес