Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с тялото, ако всеки ден пиете парацетамол

03 юни 2024, 16:03 часа

Много от нас посягат към парацетамола при болка, обикновено главоболие, мускулно възпаление, без дори да се замислят за самия ефект от приема на това хапче. За мнозина парацетамолът е и „лек за махмурлук“. Проблемът възниква, когато посягането към парацетамол стане навик.

Какво се случва, ако приемаме парацетамол всеки ден?

Д-р Джерард Синович, посочва, че честото приемане на това лекарство без съвет от лекар може да създаде проблем. Облекчаващите болката медикаменти, отпускани без рецепта, като парацетамол, не бива да се употребяват повече от три последователни дни без консултация с лекар, отбелязва специалистът, цитиран от Lad Bible.

Д-р Синович споделя пет вредни ефекта, които може да има ежедневният прием на болкоуспокояващи. Те включват чернодробна недостатъчност, анафилактичен шок, сърдечни удари, респираторни проблеми и умора.

Колко често може да се пие парацетамол

„Увреждане на черния дроб може да възникне при редовен прием на парацетамол, на или под препоръчваната дневна доза“, казва д-р Синович.

Препоръчителната дневна доза е една или две таблетки от 500 mg наведнъж, до четири пъти за 24 часа, според NHS.

Лекарят обяснява, че двата най-опасни странични ефекта на парацетамола са развитието на вътрешен кръвоизлив и увреждане на черния дроб.

„Първият е развитието на анафилактичен шок при някои хора, кървене от стомашно-чревния тракт поради развитието на остри ерозии и язви. И хепатотоксичен ефект. Това се случва при пациенти с нарушена функция, при които липсва ензим CYP2E1, което води до увеличаване на образуването на хепатотоксичния метаболит на парацетамола“, отбелязва експертът.

Освен това парацетамолът се продава в 50 различни препарата. Важно е да използвате точно лекарството и в дозата, предписана от лекаря. Ако допустимата максимална дневна доза е 60 мг на кг, то 100 мг на кг вече е токсична доза, която може да доведе до смърт, допълва доц. Светлана Буданцева, преподавател в катедрата по терапия в Медицинския факултет на Държавния университет в Москва. 

"Проучванията показват, че редовният прием на съдържащ натрий парацетамол е свързан с повишен риск от инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност и смърт. Натрият, който е един от основните компоненти на солта, често се използва за подпомагане на ефекта на лекарства като парацетамол. Въпреки това, ако човек приема максималната дневна доза парацетамол, той би превишил и максималната дневна доза натрий, независимо дали има високо кръвно налягане или не“, добавя д-р Синович. 

"Изследванията показват, че честата употреба на парацетамол може да доведе до значително увеличаване на вероятността от хрипове. Свързва се и с увеличаване на симптомите на астма, като ефектът е толкова по-голям, колкото повече се приема лекарството", казва лекарят.

"Един от най-честите странични ефекти от приема на коментирания медикамент е изтощението и умората, поради съдържанието на ацетаминофен в лекарството. Ако го приемате често, тогава е твърде вероятно да чувствате умора и сънливост по-често", казва д-р Синович.

Защо парацетамол и алкохол е много опасна комбинация

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес