Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е причината за подутите пръсти на ръцете през лятото?

23 август 2024, 16:33 часа

Подуването както на пръстите, така и на ръцете като цяло, е често наблюдавано явление, главно поради натрупване на течности или възпаление, причинено от лошо кръвообръщение.

Подуването обикновено изчезва с прости мерки като повдигане на ръцете и свиване и отпускане на дланите с повтарящи се движения. Но може да е симптом на по-сериозни заболявания като артрит, тендинит, високо кръвно или сърдечна недостатъчност. В тези случаи е необходима консултация с лекар.

Д-р Ана Луиза Лима разяснява това неразположение. 

Основните причини за подуване на ръцете и пръстите са следните.

1. Лошо кръвообръщение

Това именно е най-често наблюдаваната причина за подуване на ръцете и пръстите и се дължи на естественото стареене на организма, при който вените губят своята еластичност и стават по-твърди. Така се затруднява обратния пренос на кръв от ръцете към сърцето, която се натрупва в ръцете, причинявайки подуване.

Подуване на пръстите на ръцете е симптом на следния проблем

2. Високи летни температури

През лятото е сравнително обичайно да имате подути ръце и пръсти. Причината е, че при по-висока температура се разширяват кръвоносните съдове, което води до повече кръв в тези области, причинявайки подуване.

3. Излишна сол

Прекомерната сол във вашето меню провокира подуване на ръцете и пръстите. В солта има натрий, който задържа водата и следователно, ако присъства в големи количества в организма, увеличава задържането на течности.

4. Физическа активност

Физическата активност, особено при ходене или бягане, кара организма да изпомпва усилено кръв към белите дробове, сърцето и мускулите, които имат нужда в такива моменти от повече кислород. Това причинява разширения в кръвоносните съдове и подуване.

5. Артрит

Артритът представлява възпалително заболяване, предизвикващо болка и сковаване в ставите, най-вече на пръстите и ръцете, което води до прекомерно подуване, както и намалена подвижност и зачервяване на кожата.

6. Тендинит

Тендинитът е възпаление, което възниква в сухожилията на ръцете и пръстите, причинявайки подуване, болка и повишена чувствителност.

Основните видове тендинит, които могат да засегнат ръцете и пръстите, са теносиновит на Де Кервен, който засяга сухожилията в основата на палеца, и тригерен пръст, който засяга главно сухожилията на безименния пръст или палеца.

Кога подуването на ръцете е опасно

7. Подагра

Състояние, при което пикочната киселина се натрупва в ставите поради намалено елиминиране в урината. Това предизвиква подуване на ставите и ръцете, в допълнение към причиняването на болка, зачервяване на кожата и образуването на малки твърди бучки в ставите на пръстите.

8. Хормонални промени

Хормоналните изменения, особено естрогенът и прогестеронът, които се увеличават по време на менструалния цикъл, предменструалния синдром или бременността, предизвикват подуване на пръстите и ръцете поради задържане на течности в тялото.

9. Сърдечна недостатъчност

Тази недостатъчност възниква, ако сърцето няма достатъчно сила да изпомпва кръвта, която може да се натрупа в ръцете, причинявайки подуване на ръцете и пръстите.

Обикновено подуването на ръцете и пръстите е придружено от други симптоми като подуване на краката, прекомерна умора, задух и усещане за натиск в гърдите.

10. Бъбречна недостатъчност

Състояние, при което бъбреците не функционират правилно и следователно не елиминират течностите от тялото чрез урината. Това провокира подуване на ръцете и пръстите, както и на краката и лицето.

Кога да потърсите лекар?

Някои симптоми може да придружават подуване на ръцете и пръстите. Те изискват неотложна медицинска помощ по всяко време, някои от тях са следните:

- подуването се появява внезапно;

- подуване само на едната ръка;

- зачервяване на ръката или подути пръсти;

- недостиг на въздух;

- кашлица или храчки;

- треска или изтръпване.

Внимание! Статията е само за информация. Не се самолекувайте и винаги се съветвайте с медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес