Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се справим със сухата кашлица?

23 февруари 2021, 07:40 часа

В сезона на гриповете и настинките е съвсем нормално да се окажем с "влажна" кашлица, която се характеризира с отделяне на гърлени секрети. Сухата кашлица, от своя страна, представлява дразнене в гърлото, което не е придружено от обилни секрети. Освен това може да се дължи не на атака на вируси, а на тютюнопушене, сух въздух или други фактори.

Как да се справим със сухата кашлица?

В аптеките можете да откриете голям набор от средства против суха и влажна кашлица, но бихте могли да облекчите неразположение си и с домашни средства.

Инхалациите са ненадминати, когато търсим решения в борбата с кашлянето. Достатъчно е да кипнете вода на котлона и с покрита глава да вдишвате от парите в продължение на не повече от десет минути. За да е ефектът по-добър, е желателно след инхалацията да не говорите половин час, както и да не приемате никакви храни и напитки.

Най-добрите инхалации за облекчаване на суха кашлица се правят, като добавите в кипящата вода и една супена лъжица чай от лайка. В друг вариант на инхалацията за суха кашлица се препоръчва във водата да се сложат по една супена лъжица мед и домашна ракия. Тези средства облекчават лигавиците и действат противовъзпалително.

Много мощно средство против кашлица е небет шекер. Сладките кристалчета, които можете да намерите в аптеката или в някои магазини с бонбони и подправки, облекчават гърлобол и кашлица.

За разводняване на секретите и откашляне можете да заложите на класически билкови чайове като чай от лайка, чай от мащерка, ментов чай, отвара от босилек и джинджифилов чай. Те са с доказани ползи в облекчаването на кашлица и болно гърло.

За да се справите със сухата кашлица, трябва да включите в менюто си не само чайове, но и течни храни. Супите и бульоните вършат чудеса в това отношение. Лучената супа е едно от народните средства при кашляне и суха хрема. Тя пречиства дихателната система, разводнява секретите и отпушва носните кухини.  Същото важи и за пилешката супа, която е ненадмината при грип и настинка.

Имайте предвид, че сухата кашлица може да се дължи на сухия въздух в помещенията където спите или прекарвате деня си. Особено характерна е за хората, които имат климатик. За да се справите с проблема, проветрявайте стаите по-често и за дълго време.

Освен това може да поставите в близост до леглото си купа с вода. По-специализиран вариант е да си закупите овлажнител за въздух, който ще поддържа оптималния условия в дома ви. Можете да заложите и на средства за ароматерапия, които също овлажняват въздуха и го пречистват от микроби. За тази цел ползвайте масло от евкалипт, масло от чаено дърво, масло от сибирски бор и други.

За облекчаване на дразненето в гърлото смучете по 1-2 супени лъжици качествен пчелен мед на ден. Или си правете гаргара със сода за хляб. Поставете в чаша с топла вода една чаена лъжица от содата, разбъркайте и направете манипулацията.

Ако сухата кашлица ви притеснява от дълго време, задължително трябва да се консултирате с лекар. Междувременно избягвайте задимени пространства и зони с мръсен въздух. Ограничете тежките парфюми, забърсвайте праха всеки ден, но не използвайте токсични почистващи препарати. Ако имате домашни любимци, редовно отстранявайте космите им от килими и мебели, за да не дразнят дихателната ви система.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес