Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако сте над 60 години, яжте всеки ден слънчогледови семки и вижте какво ще се случи с тялото ви

12 април 2023, 12:38 часа

Слънчогледовите семки са една от храните, които задължително трябва да присъстват в диетата на хората над 60 години. С напредването на възрастта е от критично значение поддържане на здравето, включително нервната система.

Слънчогледовите семки изобилстват от магнезий, който е жизненоважен за нашата нервна система. Освен това те съдържат изобилие от хранителни вещества, витамини и ценни за здравето микроелементи. 

Слънчогледовите семки и ползите им за хората над 60 години

Слънчогледовите семки съдържат много мастноразтворими витамини: А, Е, D и група В. Те се усвояват добре в червата благодарение на мазнините, съдържащи се в тях. Но най-ценни са заради съдържанието на магнезий в тях. Именно заради него възрастните хора трябва да консумират всеки ден по 1 шепа слънчогледови семки.

Лекар разкри защо възрастните хора трябва да ядат круши всеки ден

С възрастта в тялото ни се натрупва все по-малко и по-малко магнезий, но междувременно този минерал е от решаващо значение за продължителността на живота.

Многобройни проучвания показват, че магнезият помага за понижаване на високото кръвно налягане и предотвратява главоболие, мигрена, намалява риска от инфаркт и инсулт, пише изданието Healthline.

Магнезият също е от съществено значение за здрави кости и производство на енергия. Около две трети от магнезия в човешкото тяло се намира в нашите кости. Без него е невъзможно усвояването на калция.

Лекар разкри кога възрастните хора НЕ трябва да пият мляко

Магнезият е необходим за нормалното функциониране на сърцето и нервната система, магнезият е необходим и за мускулния растеж.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес