Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 начина да справяне с махмурлук БЕЗ лекарства

11 януари 2021, 08:15 часа

Главоболие, гадене, световъртеж и коремна болка са само част от неприятните симптоми, свързани с прекомерната консумация на алкохол. На сутринта в главата ви има само една мисъл - защо няма магическо средство, което моментално да заличи махмурлука.

Проблемът с намирането на лек е, че алкохолът засяга много процеси в тялото. Дехидратацията, ниската кръвна захар и изчерпването на ресурсите са само част от оплакванията след препиване.

В случая става въпрос за група от симптоми, които се развиват след пиене на твърде много алкохол. Въпреки че неразположенията обикновено отшумяват в рамките на 12 часа, те могат да продължат и няколко дни.

ШУМ В УШИТЕ: ЗАЩО ГО ЧУВАТЕ И КАКВО ГО ПРИЧИНЯВА

Когато се борите с махмурлук, е важно да обърнете внимание на всички основни симптоми. Дехидратацията, ниската кръвна захар, недохранването и лошото храносмилане изискват различни лечения. За най-добри резултати използвайте следните домашни средства за махмурлук.

1. Магнезий

Приемът на 400 mg магнезий може да помогне за облекчаване на налягането и болката. Ако редовно пиете алкохол или имате диабет, вероятно страдате от дефицит на този минерал. В случая вземете 400 mg магнезий преди лягане и след това още една доза, когато се събудите, за да предотвратите главоболието.

2. Лимон и минерална вода

Дехидратацията се дължи на прекомерно производство на урина и евентуалното повръщане. За да избегнете обезводняване е необходимо да пиете много течности. Проучванията показват, че подкиселената или минералната вода се консумира по-лесно от обикновената вода. Тя също така намалява гаденето и съдейства за справяне с лошото храносмилане. Минералната вода, която е с високо съдържание на електролити, включително калий, помага на тялото да се възстанови след пиене на твърде много алкохол.

3. Джинджифилов чай

Пийте чай от джинджифил, подсладен с мед, за да успокоите стомаха си и да избегнете повръщане. Освен че подобрява храносмилането, той може да помогне за стабилизиране на нивата на кръвната захар в резултат от консумацията на алкохол и лоша диета.

4.Яйца

Консумацията на яйца за закуска може да помогне на тялото да се възстанови от въздействието на алкохола. Те съдържат L-цистеин - аминокиселина, която е отговорна за разграждането на токсините и освобождаването им. Яйцата са отличен източник на протеин и ще ви помогнат да възстановите енергийните си запаси.

5. Сложни въглехидрати

Тъй като консумацията на алкохол намалява нивата на кръвната захар при много хора, повишаването на енергията със здравословни въглехидрати често помага при махмурлук. Картофите са идеалният избор. За късна закуска изяжте няколко яйца заедно с картофено пюре.

6. Витамин В6

Проучване установи, че приемането на 1200 mg витамин B6 преди, по време и след пиене на алкохол е свързано с по-малко симптоми на махмурлук.

Но внимавайте, защото високите дози от този витамин могат да взаимодействат с лекарства, включително с антидепресанти, антибиотици, някои медикаменти за астма, високо кръвно налягане или туберкулоза.

7. Бульон

За лошо храносмилане и за възстановяване на електролитния баланс, пийте бульон. Той помага за облекчаване на симптомите на махмурлук. Бонусът е, че съдържа минерали, които лесно се усвояват.

8. Екстракт от магарешки трън

В народната медицина той се използва от хилядолетия заради способността си да детоксикира и поддържа здравето на черния дроб. Изследвания доказват, че магарешкият бодил може да облекчи често срещаните симптоми на махмурлук, включително лошо храносмилане. Същевременно той поддържа чернодробната функция. Приемайте го в доза от 50 до 100 mg дневно.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес