Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 ужасни неща, които могат да се случат, ако задържите кихането

09 ноември 2023, 07:35 часа

Смятате ли, че кихането на обществени места е признак на лош вкус? Напразно! Лекарите съветват да не се ограничавате, в противен случай това може да има сериозни последици за здравето.

Нараняване на гърлото

През 2018 г. британец си докара сериозни здравни проблеми при кихане и разкъса гърлото си. Звучи като детска история на ужасите. Но всъщност, когато затворим устата или носа си по време на кихане, налягането в дихателните пътища се увеличава от 5 до 20 пъти в сравнение с нормално кихане.

"Преди време здрав 34-годишен мъж беше докаран в спешното отделение с остър пристъп на одинофагия (болка, когато храната преминава през хранопровода) и промяна в гласа след силно кихане", пише в британското медицинско издание BMJ (British Medical Journal). Пациентът казал, че е почувствал щракане във врата си и известно подуване, след като се е опитал да спре кихането, като е стиснал носа си и е задържал устата си затворена. Рентгеновата снимка показа голямо натрупване на въздух в областта на шията пред трахеята, което се оказа резултат от разкъсване на фаринкса.

Още: Какъв проблем може да ни създаде постоянното кихане?

Спукани капиляри и петна по лицето

Кихането оказва силен натиск. Но тъй като ние не му даваме никакъв изход, това налягане се прехвърля към други части на тялото. В резултат на това, опитът да се сдържи кихането може да доведе до спукани капиляри в очите и носа.

"Може да има червено петно ​​върху очната ябълка или леко кървене от носа. Освен това, поради спукването на капилярите по лицето, то се покрива с червени петна", казва американският отоларинголог Джейсън Абрамовиц.

Разкъсване на тъпанчето

Когато налягането в носа се увеличи, то преминава през евстахиевите тръби към ушите. Затова истинска, макар и не толкова честа последица от сдържаното кихане е спукването на тъпанчето.

Като правило, без лечение, такова нараняване се лекува в рамките на няколко седмици, но понякога човек рискува да остане без слух.

Още: Мит или истина е, че кихането е заразно?

Инфекция на средното ухо

С помощта на кихането тялото ни изчиства носа и гърлото от прах, полени и микроби. Десетки хиляди капчици се изхвърлят от носа при скорост до 160 км/ч. Ако този процес бъде ограничен, цялата слуз, пълна с вируси или бактерии, може да премине от носа през евстахиевите тръби в ушите. А това вече е благодатна почва за инфекция на средното ухо.

Аневризма

Научното списание Case Reports in Neurological Medicine описва случай как сдържаното кихане провокира церебрална аневризма. Това състояние е много опасно, тъй като при разкъсване на аневризма възниква хеморагичен инсулт.

Още: 5 лесни начина да кихнем, когато не можем

Болка в гърдите

Понякога, сдържайки кихането, може да почувствате някакъв дискомфорт в гърдите. И всичко това, защото нашата диафрагма е под силен натиск. Описан случай, как 15-годишно момче след неуспешно кихане получава двустранен спонтанен пневмоторакс - натрупване на въздух в плевралната кухина. Това състояние причинява болка в гърдите и затруднено дишане.

Така че, лекарите казват: кихайте за вашето здраве. Но ако ситуацията все пак изисква да се сдържате, опитайте се да не стискате ноздрите си твърде силно - това ще намали натиска върху другите органи.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес