Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 неща, които трябва да чистим всеки ден заради коронавируса

13 април 2021, 15:30 часа

Пандемията COVID-19 направи почистването ежедневен ритуал. Ето повърхностите, с които трябва да се справяте всеки ден, дори след като животът ви се нормализира.

Всеки редакционен продукт е избран независимо, въпреки че може да получим компенсация или да получим комисионна, ако купите нещо чрез нашите връзки.

1. Твоите ръце

Може да ви се стори ненужно, но експертите са съгласни, че честото миене на ръцете е най-добрият начин за предотвратяване на заразяване с коронавирус и дълъг списък от други заболявания . COVID-19 например може да се предава, когато заразените хора кашлят или кихат в ръцете си и след това докосват ръцете на друг човек.

2. Дръжки на вратите

Експертите съветват първо да ги измиете със сапун и вода, което премахва мръсотията. След това избършете дръжките на вратите с дезинфекцираща кърпичка или спрей - като белина, алкохол или всеки продукт със съдържание на алкохол 70% или по-високо. За да сте сигурни, че дезинфектантът е най-ефективен, оставете го да изсъхне за времето, препоръчано на етикета на продукта.

3. Волани

Възможно е да шофирате по-малко от обикновено днес, но все пак трябва да дезинфекцирате повърхностите с висок контакт в колата си толкова често, колкото повърхностите във вашата къща.

4. Ключове за осветление

Ново изследване предполага, че COVID-19 може да живее до два до три дни върху пластмасови и неръждаеми повърхности като светлинни ключове. Подобно на дръжките на вратите и други повърхности с високо докосване във вашия дом, първо избършете ключовете за лампи със сапун и вода, последвани от домакински дезинфектант.

5. Дръжки за уреди

Дръжките на домакински уреди като хладилници, съдомиялни машини, фурни и микровълни често се пренебрегват, но те могат да бъдат място за размножаване на микроби и болести като коронавируса. Експертите препоръчват редовното им почистване,

6. Кухненски плотове

Дезинфекцирането на вашите кухненски плотове и мивка трябва да се превърне в стандартна част от вашата почистваща програма, дори след като приключи пандемията на COVID-19.

7. Мобилни телефони

Вашият смартфон е един от най-мръсните елементи, които притежавате - и може да бъде огнище за заболявания като коронавируса. Не забравяйте да изключите електрониката си, преди да я почистите, и избягвайте да пръскате устройството си директно.

8. Подове

Ако често работите или готвите вкъщи, подовете ви може да се нуждаят от по-често почистване. CDC препоръчва почистване на подовете с плочки със смес от една чаша белина и пет галона вода;

9. Кредитни карти

Предмети, които редовно носите, като кредитни и дебитни карти, трябва често да се дезинфекцират, за да не се допускат болести като COVID-19. След като използвате картата си, бързо я избършете с дезинфектант, особено ако до нея се е докосвал касиерът..

10. Клавиатури

Вярвате или не, клавиатурата на вашия лаптоп или компютър е един от най-мръсните предмети във вашия дом. В името на вашето здраве и на компютъра ви е добре да го дезинфекцирате ежедневно.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес