Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Д-р Ангел Кунчев: За Хасково трябва да се търси нов водоизточник

16 май 2017, 08:30 часа • 1535 прочитания

За Хасково трябва да се търси радикално решаване на проблема с търсене на нови водоизточници или докарване на вода от друго място. Това е работа на ВиК, местната власт, областната управа. Това заяви главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"Докато не сме сигурни, че водата може да се пие, остава препоръката да се ползва само за хигиенни нужди. Всички станции от помпена станция 1 са изключени от мрежата", допълни още той пред БНТ.

"Ние също бихме искали да отговорим в най-кратък срок, но технологията на изследване радионуклеиди изисква доста време. По данни на БАН, за някои от тях е необходим месец, дори повече. Ще потърсим възможност в други лаборатории в страната с по-модерно оборудване", каза още Кунчев, коментирайки откъде идват проблемите.

На въпрос защо, след като тази помпена станция е изключена от мрежата остава забраната за пиене, Кунчев отговори: "Следим два показателя – уран, за който са показали завишени норми, докато алфа активността не е с пределно допустима норма. Тя ни дава информация, че трябва да търсим. Докато не знае какво предизвиква алфа активността не може да разрешим водата да се ползва".

Попитан дали БАН разполага с модерна техника, експертът заяви: „Не бих могъл аз да кажа, колегите реагираха много бързо, те работят това, с което разполагат. Важно е не само техниката, но и натоварването. Едно е да работят с 1-2 проби, друго – с повече.

Кунчев потвърди, че завишаването на нормите на уран „и по старите стандарти", е било над нормите. "СЗО, за да ги препоръча е имало причина. Те са приети в редица страни в Европа. Истината е, че водата минава през почвата и всичко, което минава през скалите, отива във водата", каза главният държавен инспектор. По думите му в периода 2013-2015 г. не е имало завишения.

Според Кунчев "рискът от консумацията на тази вода е изключително нисък. Когато са правени тези норми СЗО и ЕС е залагал, че вие ще пиете от тази вода 2 л на ден, само от този източник и в продължение на 70 години. Не бихме искали, бягайки от един проблем, да създадем друг и за това се надявам, че изследванията ще са готови до 1-2 седмици. Ще разрешим на ВИК да източи тези кладенци в реката, за да вземем нови резултати."

Хората не са длъжни да разбират от радиокативни дози, по-важното е да знаят, че ние вземаме мерки, заяви още главният държавен инспектор.

По думите му „микробиологичните замърсявания са най-опасни във водите. Много често отклоненията са с нитрати, особено в районите с интензивно земеделие и често го намираме в летния и есенния сезон".

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес