Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Замърсяването на водата в Хасково може да е в резултат от златодобив

08 май 2017, 19:14 часа • 2427 прочитания

Еколози допускат, че проучване за златодобив в района на Хасково може да е активирало стари процеси в бившата уранова мина и това да е предизивикало замърсяването на водата в града.

"Това, за което ще настояваме в нашата декларация, е спешно да бъдат направени проверки на всички водоизточници, намиращи се в близост до бивши уранови съоръжения, да се осигури пълна прозрачност на дейността и да се публикуват на сайта на институциите и под прякото наблюдение на министър-председателя незабавно да бъде въведена програма за спешно обезопасяване на затворените обекти за добив на уран", заяви Борислав Сандов от "Зелените" пред БНР.

Преди дни се оказа, че освен завишени нива на уран, в питейната вода на Хасково има завишени стойности и на други вещества. 

Например - манган и нитрати, като ВиК Хасково е предупредило, че стойностите са над нормата и се очаква влошаване по физико-химични и радиологични показатели за една от станциите - "Помпена".

Данните на оператора са описани в бизнес плана на дружеството, който е бил одобрен от енергийния регулатор в началото на миналата година.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес