Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вижте малките бизнесмени, които един ден ще станат големи (ВИДЕО)

18 ноември 2016, 14:07 часа • 3882 прочитания

Днес (18 ноември) в смарт класната стая на "Джуниър Ачийвмънт" и Samsung в София Тех парк се проведе детски иновационен лагер с третокласници от 119. СУ „Акад. М. Арнаудов“ – София и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Ботевград.

Темата на лагера беше "Да започнем бизнес". Младите бизнесмени се изправиха срещу предизвикателството да развият и представят своя бизнес идея в бизнес план. Целта на лагера беше децата да развият предприемачески компетентности, инициативност, финансова грамотност и презентационни умения. Ментори на третокласниците бяха ученици от XI и XII клас от 119 СУ, които са се обучавали по програмите на "Джуниър Ачийвмънт" България.

Децата, с които разговаряхме, представяха пред камерата на Actualno.com своите идеи за бизнес стратегии, разказваха ни как ще започнат своя бизнес и какви средства ще са им необходими. Доста от тях споделиха, че знаят много за Европейския съюз, както и за възможностите му да дава силен старт на млади предприемачи, които искат да се развиват в сферата на бизнес иновациите. Третокласниците обещаха и, че ще научат и повече от техните родители или учители за Европа и ще се запознаят с пътищата, по които имат възможност да развиват успешните си бизнес идеи, когато пораснат.

Особено впечатление направи бизнес планът на Радина и Йоанна от 119 СУ в София. Той е свързан с разработването на стратегията от отпадъчни материали да се произвеждат коледни играчки. Децата споделиха, че с 20 лева ще се снабдят с отпадъчни материали като картони, хартии и пластмаса, които ще служат за производството на коледни играчки. След което направените украшения за елха ще се продават някъде в центъра на столицата, за да могат повече хора да си купят от тях. Играчките ще се продават в дните преди Коледа. А парите, които ще се спечелят, ще се дадат за благотворителност на деца в нужда.

След като децата приключиха с работата по проектите, инициативата на бизнес лагера за млади предприемачи продължи с представяне на бизнес идеите на малките мениджъри, които обхващаха различни сфери на човешката дейност.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес