Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вечното здраве изглежда достижимо благодарение на проект на български учен (СНИМКА)

14 март 2017, 15:47 часа • 6032 прочитания

Представяте ли си човешкият организъм да може да усвоява всички полезни вещества, които му трябват. Звучи като научна фантастика, но всъщност от словосъчетанието съвсем скоро ще е възможно да извадим словосъчетанието „фантастика“ благодарение на работата на един български учен и колегите ѝ.

Буквално преди часове Петя Апостолова и колегите ѝ от Уестминстърския университет (University of Westminster) представиха проекта си на специално събитие, организирано от Камарата на общините в британския парламент. Проектът беше част от своеобразна изложба на десетки други проекти в областта на природо-математическите науки. Тези изложби са традиционни за Камарата на общините – правят се от вече 20 години!

Пред Actualno.com г-жа Апостолова обясни, че става въпрос за нанотехнология. Най-общо казано говорим за наноенкапсулиране чрез естествени материали – например читозан, което дава възможност на съответното вещество да достигне мястото на усвояване в организма без да има загуба на каквато и да е активност от самото вещество. Широко известно е, че някои вещества се усвояват по-трудно или непълно от човешкия организъм поради различни причини – най-често защото други вещества в организма им пречат. Какво представлява новата технология – представете си, че пренасяте препълнена кофа с вода. Наноенкапсулирането предотвратява разливането на дори една капчица вода. Технологията е тествана върху епителни клетки от гастроентериален тракт, но предстоят още тестове - върху други видове клетки.

Г-жа Апостолова сподели пред Actualno.com, че специално нейната разработка касае желязото – едно от веществата, които се усвояват най-трудно от човешкия организъм. Тя ще представи концепцията си относно наноенкапсулирането на желязото и в Лос Анджелис – на конференция, която ще се проведе в периода 7-11 май тази година.

Какво всъщност може да е приложението – може да се приложи в областта на козметиката, както и по отношение на храни и напитки, за подобряване на възможностите за здравословен живот. Г-жа Апостолова добави и, че в момента работи за групата на д-р Заривала в Уестминстърския университет, която се занимава с изследвания относно регулирането на апетита.

На въпрос на Actualno.com дали проектът за енкапсулиране на вещества ще намери скоро и индустриално приложение, г-жа Апостолова отговори, че текат такива преговори, но няма подписан договор. Тя уточни, че интелектуалната собственост не е нейна а на Уестминстърския университет.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес