Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Студенти дариха над 31 хиляди лева за бежанците от Украйна след благотворителни базари (СНИМКИ)

28 март 2022, 18:40 часа • 4310 прочитания

Нови 12 993,10 лева бяха събрани по време на вторият благотворителен книжен базар "Купи книга в помощ на Украйна", организиран от група доброволци и Студентски съвет на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Заедно със събраните средства от първото издание, младежите успяха да предадат като дарение общо 31 659,73 лв. за Украйна в рамките на две издания на събитията, състояли се в Централно фоайе на Алма матер на 20 и 26 март 2022 г. 

По време на инициативата вратите на Софийския университет са широко отворени, а зад тях купища книги очакват нов притежател. Всеки желаещ да помогне има възможността да дари свои книги, които “да намерят нов дом”, или да си закупи книга на символична цена. Над 5000 книги “са намерили своето ново семейство” с добра кауза - помощ на пострадалите от конфликта в Украйна.

Идеята хрумнала на Явор Иванов - възпитаник на Софийски университет. Той я споделя със Студентския съвет при Софийски университет, които заедно с ръководството на Алма матер откликват веднага. В инициативата се включват множество издателства, редактори, писатели и преводачи, преподаватели и журналисти, а интересът към нея е огромен. Към момента трето издание на благотворителния книжен базар “Купи книга в помощ на Украйна” не се планира, а всички останали непродадени книги ще бъдат дарени на библиотеки и читалища.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес