Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кауза: Бъдеще за децата в неравностойно положение (ВИДЕО)

12 декември 2021, 15:53 часа • 6099 прочитания

Над 250 благодетели на деца в неравностойно положение събра Коледният благотворителен бал на Лайънс клуб „Свети Йоан“ и Лайънс клуб „София Капитал“ в столичния хотел Шератон. Този път - обединени от каузата да дадат бъдеще на възпитаниците на средно специално училище за деца с увреден слух "Проф. д-р Дечо Денев".

Подканени от президента на Лайънс клуб „София Капитал“ Анастас Георгиев да отворят портмонета за нуждаещите се деца, с директни дарения на парични суми и чекове, с разиграни на благотворителен търг уникални предмети и чрез благотворителна томбола, представителите на Лайънс клубовете се състезаваха по между си кой повече да даде.

Особено бурни бяха наддаванията за тенис топка с подписа на Новак Джокович, фланелка на Димитър Бербатов от мач в шампионската лига от мач между Байер - Леверкузен и Динамо – Киев, топка с пожелания и подписи от златните момичета - олимпийските ни шампионки по художествена гимнастика, фланелка на Георги Иванов Гонзо, картини, автентични икони, включително от Атон. Продажните цени надскочиха многократно първоначалните и бяха в хиляди левове.

Балът се превърна в истинско празненство на даването, както го определи председателят на Лайънс клубовете от регион България Стоян Ковачев. „Това е празненство на даването. Даваме надежда на децата в неравностойно положение, че имат бъдеще, че имат светлина в утрешния ден. Даваме вяра на децата със специални умения, че могат да променят света и всичко това го правим със страшно много любов“, каза той, убеден, че докато има такива безкористни хора, които дават вяра, надежда и любов, каквото и да става, колкото и объркващо да е наоколо, пътят ще е ясен и никой не би се изгубил.

За приповдигнатото настроение допринасяше и специалното участие на Васил Найденов

Снимки: Преслав Гинов / Actualno.com

Събраните средства в кампанията ще бъдат за оборудване на професионални кабинети в училището за глухонеми, което да даде възможност на децата да добият професионална подготовка и по-лесно да се внедрят в обществото, разказа пред Actualno.com президентът на Лайънс клуб „Свети Йоан“ д-р Явор Владимиров

На снимката: Явор Владимиров и Анастас Георгиев (вдясно)

Д-р Владимиров съобщи, че в последната им благотворителна кампания, преди половин година, клубът е финансирал 6 ин витро процедури при 6 семейства и са се родили 3 деца. „Направихме щастливи три български семейства“, изтъкна той.

Респект към дейността на Лайънс клубовете засвидетелства и вицепрезидентът Илияна Йотова. „Вие, дами и господа, ни показвате, че успехът се крие в отборната игра“, с признателност се обърна тя към благодетелите в поздравителния си адрес за провеждането на традиционния Коледен благотворителен бал, посветен на доброто бъдеще на децата на България, прочетен при откриването на благотворителната вечер.

"Каквито и постижения да имаме, нямат никаква стойност, ако не успеем да дадем на децата на България равен старт в живота, сигурност, обич и топлина, надежда и смели мечти. Всяко дете, което живее в бедност, всяко отпаднало от училище дете, всяко дете, лишено от радост е провал на държавата, на обществото“, отбелязва в посланието си вицепрезидентът.

Училището, за което са предназначени даренията от бала, води началото си от далечната 1898 г. когато министърът на народното просвещение Иван Вазов издава разрешение за откриването му и то поставя началото на обучението на деца със специални образователни потребности в България и на целия Балкански полуостров, тай като това е първото и най-голямо училище.

По информация на експерти, едно на 1000 деца в България се ражда с проблемен слух, което означава, че около 65 деца годишно се раждат с увреждания на слуха.

"Цялата тази наша кампания, която правим, е да дадем възможност на неравностойните деца да влезнат нормално да се реализират в обществото, защото без конкретна професия, с проблематиката, която носят в себе си, като такива деца, е много трудно да се реализират, обясни пред Actualno.com Георги Върбанов, паст президент на Лайънс клуб „Свети Йоан“.

"Ние искаме не само да им дадем шанс, а да им дадем бъдеще", заяви той и отбеляза:"Защото, в крайна сметка, ние можем да помогнем на някое дете с конкретно нещо, но помощта, която е да образоваш някого сам да изкарва прехраната си, тя е завинаги и е една достойна кауза. Това е нещото, което правим".

Георги Върбанов подчерта, че идеята на Лайънс клубовете, е да съберат средства за оборудване на професионални кабинети и децата да получават професионална квалификация в самото училище.

Ръководството на училището опитва да намери ниша в пазара, в която учениците да могат да се реализират успешно и да имат възможност да получат втора професионална квалификационна степен, като станат добри мебелисти, дърводелци или кулинари. "За да е възможно да се реализира практическата им подготовка, е необходимо да бъдат оборудвани работилници, за което са нужни електрически инструменти и пособия и затова сме признателни за инициативата на Лайънс клуб "Свети Йоан" и Лайънс клуб "София Капитал" за възможността да се реализират тези деца", подчерта във видео-обръщение към благодетелите директорката на учебното заведение.

ВИДЕО от бала и благотворителния търг - ТУК

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес