Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Златни правила за засаждане на дини, които всеки градинар трябва да знае

21 май 2024, 16:00 часа

Дините са плод, чиято реколта много градинари чакат с нетърпение. Но това градинско растение е изключително придирчиво и правилната грижа за него започва с правилното засаждане. Съществуват различни сортове и хибриди дини, които имат кратък вегетационен период и именно тези сортове са най-подходящи за отглеждане в северните райони. Но за наистина изобилна реколта трябва да вземете предвид още няколко правила за засаждането на тази култура. 

Как да изберем правилните семена за засаждане?

Правилното засаждане започва с успешен подбор на семена, така че градинарите трябва да се съсредоточат върху това. Семената за засаждане могат да се съхраняват доста дълго време, ако спазвате основните правила - до 5 години. Но най-добрата реколта ще дадат семена на възраст от една до две години.

Засаждане на дини през май 2024 - кои са най-добрите дати

Имайте предвид, че семената, които купувате в магазина, вече са обработени по определен начин и са готови за засаждане. Ако използвате домашни семена, тогава трябва да извършите още няколко процедури с тях, така че наистина да е подходящо за засаждане.

Първо ги накиснете в топла вода до 3 часа, а след това за един час в слаб разтвор на манган. След това трябва да поставите семената върху памучна вата и да ги оставите на топло и слънчево място за около 2 дни.

Кога да сеят дини на открито

Дините могат да се засаждат веднага след като почвата се затопли до 12 градуса. Ако пролетта и лятото не са твърде горещи, трябва да направите така наречените "топли лехи".

За да направите това, трябва да изкопаете изкоп, да поставите оборски тор и растителни остатъци в него, след което да го поръсите с почва и да го полеете добре. Подготовката на лехите се прави 10-14 дни преди засаждане на семената, през това време почвата ще се затопли.

След това можете да засадите семена на дълбочина 3-5 сантиметра, поставете по две семена в една дупка. 

Докато растението започне активно да развива плодове, то се полива много често, като краставиците - веднъж на 2-3 дни.

Веднага след като се появяват плодове с диаметър 10–15 сантиметра, количеството вода, използвано за поливане, трябва да се намали както на открито, така и в оранжерията. През този период дините трябва да се поливат не повече от веднъж седмично.

Вкусът на динята зависи от концентрацията на влага. Ако поливате често, те ще станат безвкусни. Искате ли сладки дини? Намалете поливането.

През август поливането може да се намали до веднъж на всеки 10-12 дни. При обилни валежи дините не се нуждаят от допълнителна влага.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес