Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленчуците, които НЕ трябва да се торят с черупки от яйца

03 юни 2024, 19:35 часа

Черупките от яйца често се използват в градинарството като органичен тор поради високото си съдържание на калций. Помагат за намаляване на киселинността на почвата и подобряват нейната структура. Въпреки това, не всички растения реагират положително на добавянето на яйчени черупки към почвата и по-специално няколко зеленчука - пипер, домати, моркови, цвекло, зеленолистни зеленчуци и всички бобови растения. 

Зеленчуците, които не обичат торене с черупки от яйца

Излишъкът на калций може да повлияе негативно на растежа на някои зеленчукови култури, нарушавайки баланса на микроелементите в почвата.

Всеки градинар трябва да знае кои зеленчуци не харесват яйчените черупки, за да избегне грешки при отглеждането им и да получи по-добра реколта

Доматите са една от културите, които невинаги реагират положително на торене с черупките на яйцата. Въпреки че калцият е полезен за предотвратяване на гниене в края на цветовете, твърде големи количества от него може да попречат на усвояването на други хранителни вещества като магнезий и калий. Това от своя страна може да забави растежа на растенията и да намали добива им.

Важно е да използвате черупки от яйца в умерени количества и редовно да проверявате почвата, за да сте сигурни, че няма дисбаланс на хранителните вещества.

Чушките, както и доматите, са култури, чувствителни към излишък на калций. Трябва да се внимава, когато се добавят черупки от яйца към почвата при отглеждането на пипер. Излишният калций може да причини магнезиев дефицит, което води до хлороза на листата и забавяне на растежа.

За да се предотвратят подобни проблеми, се препоръчва използването на комплексни торове, съдържащи балансирани дози микроелементи и добавяне на черупки от яйца в малки количества.

Бобови растения като боб и грах също могат да реагират отрицателно на излишния калций в почвата. Богатите на калций яйчени черупки могат да нарушат азотния метаболизъм в корените на тези растения, тъй като бобовите растения имат симбиотична връзка с азотфиксиращите бактерии. При излишък на калций почвената микрофлора се нарушава, което води до намаляване на ефективността на азота. Ето защо за бобовите култури се препоръчва да се ограничи използването на черупки от яйца и да се използват други методи за обогатяване на почвата.

Кореноплодните зеленчуци като моркови и цвекло също могат да страдат от твърде много калций в почвата. Торенето им с яйчени черупки в големи количества може да причини уплътняване на почвата, което да затрудни появата на корените и да наруши тяхното развитие. Калцият също може да взаимодейства с фосфора, намалявайки достъпа му до растенията, което се отразява негативно на растежа на кореноплодните култури. Препоръчва се използването на яйчени черупки в комбинация с органични торове, които подобряват структурата на почвата и спомагат за по-добър дренаж.

Листните зеленчуци като спанак и маруля също са чувствителни към нивата на калций в почвата. Излишният калций може да доведе до дисбаланс на други микроелементи като магнезий и желязо, причинявайки хлороза и намалявайки качеството на реколтата.

Яйчените черупки могат да бъдат полезни за повишаване на нивата на калций, но трябва да се добавят умерено и с повишено внимание. Най-добре е да се комбинират с други органични торове, които осигуряват балансирано хранене на растенията.

За да използвате успешно яйчените черупки в градинарството, е важно да следвате няколко насоки.

Преди употреба черупките трябва да се натрошат добре, за да се разградят по-бързо и да се усвоят от растенията по-ефективно.

Също така се препоръчва се да се извършват редовни тестове на почвата, да се наблюдават нивата на калций и други микроелементи. Това ще помогне да се избегне дисбалансът на хранителните вещества и ще осигури оптимални условия за растеж на различни култури.

Черупки от яйца в градината - 3 грешки при използването им

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес