Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленчуци, които да засадите през май и юни: За закъснели градинари

16 май 2024, 16:15 часа

Основно правило във всяка градина е да засаждате главно през пролетта. Но дори и да не сте успели, трябва да знаете, че май и юни все още не е късно за някои зеленчуци. В зависимост от това в коя част на страната живеете, има разнообразие от култури, от които можете да избирате.

Зеленчуци, които можете да засадите през юни

Репички

Юни е страхотно време за засаждане на бързо зреещи летни репички в земята. Това е така, защото когато топлината достигне своя пик, вкусът на тези зеленчуци може да стане твърде остър. Независимо от сезона, репичките предпочитат влажна, добре дренирана почва.

Какви зеленчуци да засадите в градината през МАЙ?

Цвекло

Цвеклото е студоустойчиво и обикновено се засажда при по-ниски температури, но ще покълне при температури на почвата, вариращи от 10-25 градуса. Ако се притеснявате от жегата, изберете сортове, които са по-приспособими или устойчиви на топлина.

Картофи

Картофите често се засаждат в началото на пролетта, но ако сте пропуснали – все още не е късно. Картофът има средно време на зрялост от 75 до 95 дни. Заложете на сортове Yukon Gold или Norland.

Грах

Грахът обикновено се отглежда в ранна пролет и е известен като култура за хладно време, но ако сте на правилното място и изберете сорт с известна устойчивост на топлина, можете да го добавите в градината си. Повечето отнемат около 60 до 70 дни, за да узреят.

Около средата на юли трябва да внимавате за мана по граха. Можете да го третирате с разтвор от 40% мляко и 60% вода. Дръжте го добре напоен в жегата и няма да имате проблеми.

Кои зеленчуци  трябва да засадите през МАЙ

Боб

Фасулът е идеална култура, защото узрява бързо в топла почва и на места с поне осем часа слънце. Това е конвенционална култура за топъл сезон, която обикновено се добавя в градината. Храстовият фасул обикновено расте по-бързо и някои сортове са готови за прибиране на реколтата след 35 дни.

Царевица

Царевицата е друга универсална култура, която е идеална за някой, който започва градината си малко по-късно. В зависимост от сорта има потенциал да узрее в рамките на 60 до 70 дни. Расте най-добре при температури между 15-30 градуса, на пълно слънце с добре дренирана почва.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес