Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здрав и силен разсад от пипер само 14 дни - ето какво правят опитните градинари

23 януари 2024, 17:59 часа

Една проста технология на опитните градинари ще ви помогне да отгледате завиден разсад от пипер. Средно за 2-3 седмици ще се сдобиете с млади растения, за които трябва само да подготвите чаши.

Топ трик за здрав и силен разсад от пипер само за 14 дни

Първо, подгответе прозрачен съд. Пластмасова бутилка, нарязана по дължина, също ще свърши работа.На дъното поставете 4 слоя тоалетна хартия или един слой неразвити салфетки. След това налейте малко вода, за да намокрите хартията.

Градинари, време е да започнете с разсадите, ако искате да се радвате на добра реколта

След това разпределете семената по повърхността. Те не трябва да са напълно потопени във вода. Също така няма нужда да ги покривате с нещо отгоре. Но самият контейнер или бутилка трябва да бъдат плътно опаковани в торба и поставени върху радиатор.

Преди това под съда със семената трябва да поставите навита няколко пласта кърпа. Това ще предотврати „сваряването“ на семената.

След около седмица семената ще покълнат. След това поставете тавата на топъл и добре осветен перваз на прозореца. Проверявайте веднъж на ден дали хартията е суха. Добавете вода, колкото е необходимо.

След 14 дни ще имате здрав и силен разсад. На този етап младите растения трябва да бъдат засадени в чаши от 450-500 ml.

Когато насажденията укрепнат, се препоръчва контейнерът да се премести на перваза на прозореца (или под фитолампи) и да се намали температурата за няколко дни (3-5 дни) (до +20-22 през деня и +14-16 градуса през нощта).

Тази мярка ще намали активния растеж на надземната част (разсадът няма да расте прекалено много на височина) и това ще позволи на корените да се развият.

В бъдеще, за стабилен растеж на надземната част на разсад от пипер, без да се нарушава развитието на кореновата система, температурата на въздуха през деня трябва да бъде в рамките на +22-26 градуса, а през нощта - +16-20 градуса . Оптималната температура на почвата е около +20 градуса. За да може разсадът да се развие напълно, дневната светлина трябва да бъде само около 9-10 часа.

Интересно: Чушките по правило не растат при липса на светлина, а просто спират да се развиват.

Оптимален вариант е разсадът да се постави на южен перваз на прозореца, но е подходящ и западен или източен прозорец (още по-добре, ако е югозападен или югоизточен).

Напръскайте разсада на доматите с това, за да расте здрав и силен

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес