Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засяване на МЕНТА от семена: Свежа билка винаги под ръка

27 април 2023, 16:33 часа

Ментата има чудесен аромат и освежаващ вкус. Може да се добавя в различни ястия и напитки за по-приятен вкус. Да имате прясна мента у дома в билковата градина е истинки късмет.

Отглеждането на мента от семена е лесно и много бързо ще се радвате на зелени листа. Ето няколко съвета за започване на семена от мента, за да можете да се насладите на тези ароматни билки.

Трикове и ТОП съвети за създаване на билкова градина у дома

Кога да засаждате семена от мента?

Ментата е кулинарна билка от средиземноморския и азиатския регион. Тя присъства в много рецепти и кулинарски експерименти. Това е издръжливо многогодишно тревисто растение и расте бързо. Има над 3500 сорта със специални характеристики. Засяването на семена в точното време ще осигури много свежи листа.

Може да засадите семената през зимата и да трансплантирате разсада през пролетта директно в градината. Друг вариант за по-топлите райони е да засеете директно семената в подготвената градинска почва в средата на пролетта. Ментата е издръжлива, така че може да се започне по всяко време до два месеца преди първата очаквана слана. Ментата може да се отглежда в саксии на закрито по всяко време.

Мулчиране през ПРОЛЕТТА: Защо е полезно за растенията и кога се прави?

Как да засадите семена от мента?

За да се радвате на зелените листа, трябва да създадете добри условия. Почвата трябва да е добре дренираща, леко кисела, влажна, богата.

Можете да започнете да сеете семена от мента в контейнери или плоски тави в подготвена градинска почва. Посейте семена на 6 мм дълбочина. Очаквайте покълване след 10 до 15 дни. Температурите трябва да са топли в помещението, а почвата леко влажна.

След като разсадът има два комплекта истински листа, втвърдете ги и ги засадете в легла или външни контейнери. След като малките растения са готови за трансплантация, изнесете контейнерите на открито и ги оставете за една седмица да се аклиматизират към външни условия. Поливайте редовно.

Ако започнете семена от мента на открито, посейте семена върху повърхността на подготвената почва и покрийте с лек слой вермикулит.

Използвайте капково напояване или вода сутрин, за да оставите листата да изсъхнат. Ако листата седят много мокри, това може да доведе до гъбични заболявания. Не прекалявайте с торенето.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес