Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо трябва да си отгледате бръшлян в двора и как да го направите

10 май 2023, 14:19 часа

Бръшлянът е декоративно растение с красиви листа, което е много подходящо за отглеждане в градината. Той може красиво да украси градински огради, стени, стени на къщи и вътрешни дворове. Често се смята за обикновено, стандартно растение, но е обичано заради способността си да придава свежест на добре проектираната градина.

Отгледайте лесно вкусния и полезен магданоз в градината си

Бръшлянът има пълзящи, вечнозелени листа, които са лъскави и със сърцевидна форма. Цветовете са жълто-зелени и цъфтят на гроздове в кълбовидни съцветия. Плодовете са черно-сини, когато узреят.

Съществуват много разновидности на бръшляна, но това, което го отличава, е успокояващото и привлекателно въздействие, което има върху градината. Бръшлянът е обичан и поради факта, че много други растения са много взискателни към светлината и винаги трябва да се засаждат на слънчево място - при бръшляна е точно обратното.

Бръшлянът предпочита сянка или полусянка. Трябва обаче да се избягва пряката слънчева светлина.

Бръшлянът също така се адаптира добре към промените в температурата и може да оцелее при зимни условия. През лятото се нуждае от по-често поливане, но водата не трябва да се натрупва и да застоява. В противен случай корените ще започнат да загниват.

Въпреки че не е необходим като градинско растение, полезно е да го торите веднъж или два пъти месечно от ранна пролет до късна есен.

Отглеждане на бръшлян в градината

Бръшлянът също така не е придирчив към почвата, в която е засаден, така че може да се пресажда по всяко време.

Кои са най-важните неща, които трябва да направите в своята градина през пролетта

Ако успеете да отгледате бръшлян в градината си, трябва да знаете, че листата му се използват в традиционната медицина. Те се събират по време на цъфтежа, изсушават се и се опаковат в хартиени торбички.

Под формата на отвара той е полезен при най-различни здравословни проблеми. Разбира се, използването му винаги трябва да бъде предварително консултирано с медицинско лице.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес