Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо през есента градинарите подхранват краставиците с дървесна пепел

29 август 2024, 10:14 часа

Есента е сезонът, когато градинарите събират последните плодове от своите трудове и подготвят почвата за следващата година. Именно през този период вниманието се насочва към подхранването на растенията, за да се гарантира, че почвата ще бъде плодородна и готова за новия вегетационен сезон. Един от най-старите и ефективни методи за подхранване, който се използва от поколения градинари, е добавянето на дървесна пепел към почвата. Но защо именно краставиците се нуждаят от този вид грижа през есента?

Какво представлява дървесната пепел?

Дървесната пепел е остатъкът, който остава след изгарянето на дървесина. Тя е богата на минерали като калий, калций, магнезий и фосфор, които са изключително полезни за растенията. Тази естествена субстанция се използва от векове като органичен тор, който обогатява почвата и подобрява структурата й. За разлика от химическите торове, дървесната пепел не съдържа токсични елементи и е безопасна за околната среда.

С какво да третирате краставиците точно сега, за да увеличите плододаването им

Защо краставиците обичат дървесната пепел?

Краставиците са растения, които обичат богати на хранителни вещества почви. Те имат нужда от калий за правилен растеж, здрави корени и по-качествени плодове. Дървесната пепел е един от най-добрите източници на калий в органичната градина. Освен това, пепелта съдържа и други микроелементи, които спомагат за развитието на растенията и ги правят по-устойчиви на болести и вредители.

краставици

Есента е идеалното време за добавяне на пепел в градината, защото така тя ще има време да се разложи и да освободи хранителните си вещества в почвата, преди началото на новия вегетационен сезон. Това осигурява на краставиците необходимите условия за силен старт през пролетта.

Засаждане на краставици: Слага ли се пепел в дупката?

Как да подхраните краставиците с дървесна пепел?

Процесът на подхранване с дървесна пепел е лесен и изисква малко усилия. Важно е да използвате само пепел от чиста дървесина, без химически добавки, бои или лепила. Разпределете равномерно пепелта върху почвата, където са засадени краставиците, и леко я вкопайте с градинска лопатка или гребло. Обикновено е достатъчно да се добави около 1 чаша пепел на квадратен метър почва. Внимавайте да не прекалите с количеството, защото прекалено много пепел може да повиши рН на почвата и да я направи твърде алкална, което не е подходящо за всички растения.

Подхранването на краставиците с дървесна пепел през есента е стар и изпитан метод, който продължава да доказва своята ефективност. Тази проста практика може да осигури на вашите краставици здравословен и продуктивен растеж през следващата година. Като използвате природни ресурси като дървесната пепел, вие не само подобрявате качеството на почвата, но и допринасяте за по-устойчиво и екологично градинарство.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес