Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо пожълтяват листата на орхидеята

09 август 2024, 06:30 часа

Орхидеите са едни от най-популярните саксийни цветя заради своята красота и относителната лекота на отглеждане. Те могат да цъфтят в разнообразие от цветове и се вписват перфектно в интериора на дома. Въпреки това, пожълтяването на листата е често срещан проблем, който тревожи много градинари. В тази статия ще разгледаме основните причини за този феномен и как да го предотвратим.

Естествена смърт на старата зеленина

Една от основните причини за пожълтяването на листата на орхидеите е част от естествения им жизнен цикъл. Когато орхидеята се подготвя да развие нови листа или цветни шипове, най-долните листа започват да пожълтяват и с времето падат. Това е напълно нормално и не трябва да ви притеснява. Тези листа постепенно ще изсъхнат и ще паднат, без нужда от ваша намеса. Важно е да не ги отстранявате ръчно, за да не създадете отворена рана на растението, която да увеличи риска от заболявания.

Отглеждане на орхидея във вода - как се прави

Прекомерно поливане

Друга често срещана причина за пожълтяване на листата на орхидеите е прекомерното поливане. Когато корените на растението се преполиват, те губят връзката си с въздуха и не могат да абсорбират вода и хранителни вещества правилно. В резултат на това листата стават жълти и губят еластичността си. За да предотвратите този проблем, поливайте орхидеята си максимум веднъж седмично и я пресаждайте в свеж субстрат при нужда.

Твърде много слънчева светлина

Орхидеите са тропически растения, които в природата растат под покрива на дърветата и получават предимно непряка слънчева светлина. Ако вашата орхидея е изложена на твърде много пряка слънчева светлина, листата могат да пожълтеят. Прекаленото слънце може да доведе и до избледняване, пукнатини и изгаряне на върховете на листата. За да предпазите растението, поставете го на място с непряка светлина или използвайте прозрачен завес за филтриране на слънчевите лъчи.

Всеки, който има орхидея трябва да знае ТОВА

Пожълтяването на листата на орхидеите може да бъде причинено от различни фактори, включително естествения жизнен цикъл на растението, прекомерното поливане и твърде много слънчева светлина. Разбирането на тези причини и предприемането на съответни мерки може да помогне за запазването на здравето и красотата на вашата орхидея. С малко грижа и внимание, вашата орхидея ще продължи да ви радва с красиви цветове и здрави зелени листа.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес