Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо падат листата на лимона през зимата – тази грешка правим всички

04 декември 2023, 13:22 часа

Изключително богат на витамин С, лимонът е сред най-ценните плодове, които да сложите на трапезата си през зимата – сезона на вирусите и грипа. Дали ще си опечете уникален сладкиш с лимони, или ще добавите щедро резенчета в ароматния и сгряващ чай, решавате вие. За да не тичате до магазина за полезния плод, може да си го отгледате у дома. Лимоните са сред цитрусовите дръвчета, които лесно ще обгрижвате и ще ви радват с плодовете си, ако знаете няколко простички правила за отглеждането им. Сред най-често допусканите грешки е тази, която води до окапване на листата на цитруса през зимата. Защо падат листата на лимона и как да не допускате това да се случи?

Защо падат листата на лимона през зимата?

Макар лимонът да не е листопадно дръвче, а вечнозелено, макар да не се очаква листата му да пожълтеят и окапят през зимата, това се случва по-често, отколкото би ни се искало.

Дълголетието на листата може да бъде силно компрометирано от твърде ниска температура, близо до точката на замръзване, в стаята, в която отглеждате лимона, болести и вредители, недостатъчна или прекомерна азотна плодовитост, липса на достатъчно светлина. Листата на лимона, ако се отглежда правилно, трябва да се обновяват бавно и незабележимо през цялата година.

Да си отгледаме ЛИМОН в саксия - как да го направим

Ако листата на лимона окапват изцяло в друго време, а не през студените месеци, то изредените по-горе грешки може да са причините и не бива да ги допускате. Ако същото се случва през мразовитите зимни дни, окапването на листата е възможно да не означава нищо повече от моментна промяна в естествения баланс между естественото елиминиране на старите листа и тяхната подмяна. И все пак проверете дали не допускате грешки при отглеждането на цитруса и дали вашите действия не са отговорът на въпроса защо падат листата на лимона през зимата във вашия случай.

3 причини, които илюстрират защо падат листата на лимона през зимата

Като цитрусово дръвче, което е вечно зелено, лимонът не следва да остава напълно гол и видимо да имате проблем с окапването на листата му. Ако забележите подобно поведение на дръвчето с полезните плодове в дома ви, вижте дали няма да откриете и разпознаете причината тук:

1.       Преполиване или засушаване

Както твърде честото и/или обилно поливане води до пожълтяването и окапването на листата през зимата, така и ако изцяло оставите лимона без вода, най-вероятно ще станете свидетели на едновременно окапване на листата му и оголване на дръвчето. Намалете напояването през зимата на цитрусови дървета, които са обезлистени или имат значително изтъняла корона.

Така ще им помогнете да съхранят останалите си листа и да се възстановят, за да ви радват отново с витаминозните си плодове. Ако растението е здраво и се погрижите за него, на пролетта ще ви зарадва с новата си премяна. Ако новите листа се образуват бавно и нещо ви притеснява, може да помогнете на дръвчето, като го наторите през месец март.

Ето как лесно да отгледате ЛИМОН в саксия

2.       Твърде ниски температури

Това, че лимонът е в дома ви, а не на балкона или в градината, съвсем не означава, че не може да страда от ниските температури, към които е особено чувствителен. Изберете му стая, която е по-топла, за да преустановите проблема и за да запазите листата му. Почвата също не трябва да е студена. Ледената почва е сред най-опасните за лимона условия за отглеждането му.

3.       Ветровете – враг на лимона

Сухите ветрове са сред най-честите причини, водещи до окапване на листата на лимона. Не забравяйте, че това далеч не означава само вятърът вън, а и сухият, горещ въздух, които идва от отоплителните ви уреди. Постарайте се да поддържате въздуха максимално влажен, за да справите с проблема и да не допуснете окапване на листата. Как лесно да овлажните въздуха, без да влагате допълнителни средства? Просто поставете купи с вода в стаята.

Ако въпреки че не откривате грешка в отглеждането на лимона, листата му продължават да опадват, то се нуждаете от помощта на специалист, който да даде насоки, за да спасите цитрусовото дръвче и да се радвате на плодовете му.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес