Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо ОРХИДЕЯТА понякога не ЦЪФТИ

29 март 2022, 15:09 часа

Орхидеите не са особено лесни за отглеждане и изискват определени усилия, за да са здрави и да цъфтят красиво. Различните видове орхидеи цъфтят по различно време и определено много от хората, които имат такова цвете вкъщи, не са наясно с този факт. Ето малко полезна информация от нас, с която ще си отговорите на много въпроси:

По какъв начин се отглежда орхидеята?

Практика в някои развъдници е орхидеите да се отглеждат в специални оранжерии, които предизвикват по-бързия им цъфтеж чрез използването на различни видове стимулатори. 

Другият вид отглеждане е традиционният. Тук не се предизвиква преждевременен цъфтеж, а се оставя цветето само да се развива точно когато му е времето за определените етапи. Орхидеята преминава през растеж, цъфтеж и покой и нито един от процесите не е насилствено предизвикан.

Тези цветя лекуват и трябва да ги има във всеки дом

Ако сте закупили орхидея, която е отглеждана в промишлени оранжерии, не знаете кога ще процъфти. Тя ще изчака момент, напомнящ й на климата и обстановката в оранжерията, и тогава ще започне с цъфтенето. 

При традиционно отгледаната орхидея тя ще премине през етап на покой, след което ще настъпи и цъфтежът. Обикновено през зимата дендробиумът расте на листа, докато цветчетата се появяват през април и май. При фаленопсисът наблюдаваме обратното – растеж на листата през есента и лятото и поява на цветчетата през зимата и ранната пролет.

Как да се грижим за нея?

За да имаме красива и жизнена орхидея, трябва да й набавим задължително: досег до слънчева светлина, относителна влажност, нужната температура и качествен субстрат. Фаленопсисът и цимбидиумът ще започнат своя процес по цъфтене чак след като температурите паднат до 13 градуса, а катлеята и дендробиумът ще цъфтят само при дневна светлина от 12-15 часа.

7 цветя, които може да сложите в тъмните ъгли на стаята

За да сте сигурни, че орхидеята ви ще е здрава, не бива да я пресаждате твърде често, а възможно най-рядко. За епифитните орхидеи използвайте субстрат комбинация от кори, мъх, торф и дървесни въглени. За земните орхидеи пък субстратът е смес от кори, мъх, пясък, оборски тор и дървесни въглени.

Общо за всички растения правило е, че колкото по-тясна е саксията в корените, толкова по-добре ще цъфтят те.

Епифитните орхидеи може безпроблемно да позиционирате на високо върху полица, в кашпа и др., това ги доближава до естествената им среда. 
Ако орхидеята ви в продължение на 2-3 сезона не показва цвят, а растат само листата, значи нещо в подхранването не е правилно. Важно е да спазвате процентните съотношения на нужните фосфор, калий и азот, както и други микроелементи.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес