Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо опитните градинари засаждат лавандула в градината?

14 септември 2024, 13:24 часа

Някои градинари засаждат лавандула без специална цел, само защото харесват цветето. Но градинарите с опит правят това с цел. Растението радва с красотата си, приятен аромат и може да се използва за битови нужди или за подобряване на здравето. Има редица предимства, които правят лавандулата още по-желано растение за засаждане.

Каква е ползата от лавандулата в градината?

Интересен факт е, че мравките не обичат особено лавандулата. Те не харесват аромата й. Достатъчно е да засадите лавандула около периметъра на градината, така че мравките да не стигнат до нея.

Трябва ли да се реже лавандулата през пролетта?

Самите листни въшки са безразлични към лавандулата, но с нейна помощ можете да разрешите този проблем без използването на допълнителни средства. Ако засадите лавандула до растения, които са нападнати от листни въшки, вредителят скоро ще напусне градината ви. Тъй като лавандулата привлича калинки, които са врагове на листните въшки.

Лавандулата също така отблъсква комари и кърлежи. Затова си струва да ароматното растение, за да се отървете от тези насекоми.

Важни моменти от технологията на отглеждане на лавандула

Разсадът трябва да се засажда на открито в края на май или началото на юни. Лавандулата е светлолюбиво растение, така че трябва да я засадите на добре осветено открито място, за да цъфти обилно и да пуска млади издънки. Идеалната почва е песъчлива, добре пропусклива за влага и кислород. Блатната почва или подземните води, които не лежат дълбоко от повърхността, могат да причинят смъртта на храста.

Киселинността на почвата трябва да бъде неутрална или леко алкална. При поливането на растенията се изисква употребата на голямо количество вода. При сухо време трябва да увеличите поливането. Особено през първата година е важно да се гарантира, че почвата не изсъхва.

Два пъти годишно лавандулата трябва да се подхранва с торове: минерални азотни торове през пролетта и фосфорно-калиеви торове през есента. Пролетното торене е необходимо, така че храстът да се „събуди“ и активно да произвежда млади издънки. А торенето през летните месеци подпомага цъфтежа. Младите растения трябва да се подхранват след всяко поливане и не забравяйте да премахнете плевелите около тях.

След като цветовее на лавандулата прецъфтят, трябва да отрежете всички мъртви съцветия. Лавандулата също трябва да се подрязва през есента. По този начин можете да поддържате желаната форма на храста и да помогнете на растението да издържи по-лесно зимата. Веднъж на всеки 10 години трябва да отрежете всички клони на храста до височина 1 сантиметър. Този процес се нарича подмладяване. След подрязване младите издънки растат и цъфтят обилно.

През лятото също трябва редовно да проверявате растенията за болести и вредители. Вредните насекоми са особено опасни по време на периода на цъфтеж.

Кога се сеят семената на лавандула?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес