Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо опитните градинари поръсват лехите с елда

19 април 2024, 06:32 часа

През пролетта почвата в градината трябва да бъде правилно наторена, за да се прибере по-късно богата реколта. За целта градинарите с опит разчитат на един изключително ефективен, но малко известен трик. Има много възможности за естествени торове: някои използват хумус, други разчитат на торф или слама. Въпреки това, дори елдата може да служи като отличен тор за градинска почва.

Торене с елда 

Зърнените култури са богати на полезни вещества: съдържат манган, молибден, кобалт, никел, титан, селен, йод, силиций, сяра и други елементи. Елдата ги натрупва през целия си живот и след това ги „складира” в зърната.

Знаете ли какво лекува елдата?

През пролетта елдата може да се разпредели между бъдещите лехи. За да направите това, изсипете 1 чаша зърнена култура в 1 литър топла вода. След това контейнерът с зърната елда се затваря плътно с хранителен филм и се оставя на топло място - например на перваза на прозореца от слънчевата страна. След два дни торът ще бъде готов, остава само да се отцеди излишната вода.

В градината елдата трябва просто да се разпредели равномерно върху лехите и леко да се „поръси“ с пръст.

Елдата може да се използва и за приготвяне на течен тор за подхранване на стайни растения. Инфузията от елда е идеална и за разсад, който градинарите отглеждат на первазите си през зимата.Е лдата е богата на калий, фосфор, калций, магнезий и много други ценни компоненти. И торът, приготвен от нея съдържа всички тези компоненти, което означава, че растенията ще се разрастват и ще цъфтят по-добре.

Пригответе тора, както следва: Една супена лъжица елда се залива с 300 мл вода и престоява 24 часа. След това течността се прецежда и се разрежда с чиста вода в съотношение 1:2. След което можете да я използвате за поливане. Препоръчва се растенията да се поливат с този разтвор всяка седмица.

Друг вариант - вземете една чаена лъжичка суха елда на тегло и я залейте с 300 мл охладена вода. Трябва да го оставите разтвора за един ден и след това да го прецедите в друг съд. За един ден елдата ще отдели във водата най-ценното, което съдържа, а именно Ca, P, Mg и други елементи и витамини.

Ако почвата е суха, първо трябва да я полеете, преди да използвате разтвора. Също така е важно да се отбележи, че този тор може да се прилага веднъж на всеки седем до десет дни. Всяко растение трябва да се полива с една до три супени лъжици в зависимост от възрастта му.

Най-добрите естествени източници на протеини, които да ви поддържат в най-добра форма

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес